İshak KARA – ÖZEL

 

Söz konusu ankette BDP %55, AKP %40 sınırında dururken,  Hacıbekir mahallesinde Seçmenlerin % 70’i BDP den yana oy kullanacaklarını belirtirken, İskele ve Abdurrahman gazi mahalleleri sakinlerinin tercih ibresi ise AKP’den yana görünüyor.

 

BİN KİŞİYLE YAPILAN ANKETTE BDP ÖNDE

 

 

İki büyük depremi geride bırakan, ’Büyükşehir’ statüsüne kavuşturulan Van’da yapılan anket, siyasi partileri uyaracak tarzda görünüyor.

 

Deprem yaralarının henüz sarılmadığı, imar planın yalan hikâyesine döndüğü, Kentin en geniş tabanlı odası olan VATSO seçimleri hakkında çeşitli kulis ve polemiklerin hayata geçirildiği bir süreçte yapılan anket şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkarıyor.

 

2014 yerel seçim startının kapıda olduğu ve startla birlikte, özellikle İktidar partisi milletvekillerinin, halk arasında mekik dokumaya başladıkları gözden kaçmazken, Ortakent araştırma şirketinin, bin denek üzerinde gerçekleştirdiği ankette, halkın istem ve söylemleri iktidar partisine fazla bir umut verecek tarzda görünmüyor.

BİN KİŞİ CHP’Yİ HİÇ GÖRMEDİ

 

Aralık 2012 tarihinde beş yüz kadın, beş yüz erkek, toplamda bin kişiyle yapılan ankette, ana muhalefet partisi CHP’nin sadece %1 oranında oy alıyor görünmesi, ana muhalefet partisi Van il teşkilatının ve yöneticilerinin canını sıkacağa benziyor.

 

Cemal Şen’in il başkanlığına seçilmesiyle, Van’da farklı bir konsept yaratan CHP’nin, ankette bu kadar alt sıralarda görünmesi, Şen’e rağmen, CHP’nin kent merkezinde kendini yeteri kadar tanıtamaması olarak yorumlanıyor.

 

Mahalle, sokak ve iş yerlerinde bin kişi ile yüz yüze bire bir yapılan ankette CHP’nin sadece ve sadece %1 sınırında kalması, CHP ve Cemal Şen’in bundan sonraki politikalarında da yeni bir stratejiyi hayata geçirmeye yönelteceğini işaret ediyor.
 

Yapılan anket sonrası Baskalenews'e açıklamalarda bulunan CHP Van il başkanı Cemal Şen, yapılan anketin bilimsel verilere dayandırılmadığını ve gerçeği yansıtmadığını belirterek, söz konusu diğer iki partinin oy oranlarının da gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Şen;  “2011 seçimlerin 546 bin seçmenin olduğu şehirde, 410 bin oy kullanılmıştır. bu seçimde partimiz %2.1 oranında oy almıştır. Bizler yönetime gelmeden CHP Van’daki varlığı pek de ön plana çıkmamıştı. ancak biz yönetime geldikten sonra Van’da CHP’ye karşı sıcak bir ilgi başladı. Özelikle deprem sürecinde gittiğimiz, köy mahalle ve ilçelerde halkın CHP’ye karşı yakın ilgisiyle karşılaştık. Bu kadar ilginin olduğu süreçte, yapılan ankette oylarımızın azalıp, artmamış olması çok manidardır. Zira, deprem sonrası politikalarıyla, kentte büyük tepkiler alan iktidar partisi AKP’nin de %40’larda gösterilmesi çok tuhaftır. Bu tür anketler bizlerin, çalışma azmini etkilemeyeceği gibi, moralimizi bozmayı da başarmayacaktır” dedi

 

AKP 2011 YÜZDESİNDE BİR PUAN KAZANMIŞ

 

Yıllardır Van’da, seçimlere yönelik anket yapan ve seçim sonuçlarına yakın oranlar yakalamakla adından söz ettiren Ortakent araştırma şirketi, Aralık 2012 tarihinde yaptığı ankette, AKP’deki oy oranlarının bir puan arttığını gösteriyor.
 

‘Bu Pazar seçim olsa’ başlığı altında, 18-65 yaş aralığı, beş yüz kadın, beş yüz erkek toplamda bin denek üzerinde yapılan ankette, özellikle Abdurrahman Gazi ve İskele mahalleleri seçmenlerinin AKP’ye daha yakın durduklarını ileri sürüyor.
 

Bir çok bölgede yapılan ankette, temelde büyük farklılıkların görülmediği belirtilen ankette, Kimi mahallelerin nispeten de olsa renklerini ortaya koydukları ankette, iktidar partisi AKP’nin 2011 genel seçimlerine göre bir puan artırarak %40’larda görünmesi, depremlerde hükümetin hayata geçirdiği politikaların halk tarafından itibar görmediği olarak yorumlanıyor.

 

Ak Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras yapılan anketle ilgili yaptığı açıklamada, “Bir yerde 2 siyasi Aktör olan BDP ve Ak Partinin oylarını arttırması bana mantıklı gelmiyor. Bizim kendi kamuoyu araştırmalarımıza göre biz çok iyi bir yerdeyiz. Ak parti olarak oyumuzu iyi bir düzeyde arttırdığımızı görmüşüzdür. Kendi yaptığımız anketler neticesinde iyi bir noktada olduğumuzu gösteriyor. Bizim yükselişimiz 1-2-3 puanla da ifade edilmeyecek kadar değil çok daha yüksek düzeyde olduğumuzu biliyoruz, biz buna göre de hareket ediyoruz yolumuza sağlıklı bir şekilde devam ediyoruz. Çünkü bizim depremden önce ve sonra yaptığımız icraatlar Kamuoyunun bize olan teveccühü ve Esnaf gezilerinde esnafın bize olan teveccühlerinden dolayı anlıyoruz ki çok iyi bir düzeydeyiz” dedi.

 

BDP’NİN YÜKSELİŞİ ŞAŞIRTIYOR

 

2011 genel seçimlerine bağımsız adaylarla giren ve kent genelinde kullanılan 410 bin kadar oy’un 207.335’ini alan ve %48.70 oy oranına ulaşan BDP’nin, Ortakent anket firmasının yaptığı 2012 Aralık anket sonuçlarında %55’lik bir orana yaklaşması, bölgede BDP’ye karşı olan ilginin daha da arttığını gösteriyor.

 

Yönetici ve belediye başkanlarının siyasi operasyonlara maruz kaldığı BDP’nin son bir yılda %2’lik oy artışı sağlaması, BDP’nin yakın bir sürede yapılacak olan bir seçimde, iktidarı bir kez daha elinde bulunduracağı anlamına geliyor.

 

Belediye tarafında yürütülen hizmetler de yaşanan aksamalara rağmen, özellikle, Hacıbekir, Şabaniye gibi kenar mahallerin BDP’den yana tercihlerini kullanmış olmaları, anketteki diğer bir ayrıntı olarak öne çıkıyor.

 

2009 seçimlerinden sonra, 2011 yerel seçimlerinde de oy oranında artış sağlayan BDP’nin, yapılan son ankette de, oylarında artış yapıyor olması, BDP çevrelerinde memnuniyetle karşılandı.

 

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan BDP il Başkanı Musa İtah, “2009 yerel seçimleri baz alınarak %2 oy oranının artması beklentimizin dışında olan bir rakamdır. Bizim oylarımızın daha fazla arttığı inancındayız” dedi.

 

İtah, “AKP’nin Kürt bölgelerinde gerilediği açıktır. AKP’nin uygulamış olduğu Politikalar deşifre olmuştur. Partimizin genel olarak oy oranında ciddi bir artışın olduğunu bölgede ve özellikle Van’da yapılan bütün anketler gösteriyor. Van’da oylarımızın %2 den daha fazla arttığının bilincindeyiz. Bu konuda AKP’nin gerilediği bizim önde olduğumuz bir gerçek olup izlenimlerimiz bunu gösteriyor. Bundan dolayı da AKP bölgede ve Van’da farklı alternatiflere girmiş ama bunu da boşa çıkaracağız dedi. Van’daki oy oranımız en son seçimlere göre %65-70’lere dayandığını tahmin ediyoruz dedi.

 

ANKET ŞİRKETİNİN SAHİBİ NET KONUŞTU

 

Araştırmayı yapan Ortakent araştırma şirketi yetkilisi yapılan anketle ilgili görüşlerini açıklarken net konuştu.

 

‘Bu Pazar seçim olsa’  adı altında yapılan ankette, siyasi partilerin kent merkezinde alacakları oy oranlarını BDP% 55, Ak Parti %40 CHP%1, SP'nin ise yüzde 1 bandında olduğunu belirten Ortakent Araştırma şirketi Sahibi Mehmet Şerif Özer; gazetemize anketle ilgili yaptığı açıklamada “ 9 Yıldan beri bu bölgede Anket yapan bir firmayız, Van ve ilçelerinde Aralık ayında Anket yaptık, 10 kişi ile 1000 Vanlıya Geçmiş seçimde hangi partiye oy verdiniz? ve Bu pazar Seçim olsa Hangi Partiyi kendinize daha yakın buluyorsunuz? gibi soru sorduk. Anketimiz Mahallelerin nüfus oranına göre örneklendirme sayıları belirlendi. 18-65 yaş Aralığında 500 erkek ve 500 Kadınla yüz yüze görüşülerek bu sonuçları elde ettik,” dedi.

 

Özer, "Van halkı deprem sonrası yaraların sarılmadığı tepkilerini hem Van Valiliği hem de Van Belediyesi ne karşı dile getirdiler. Deprem sürecinde BDP ye oy veren seçmenlerin çoğunun belediyenin kendileriyle ilgilenmediklerini dile getirdiler. Ayrıca Van valiliğine karşı birçok iddialarda bulundular. Yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmadığı gibi şikâyette bulundular.

 

29 Mart 2009 Seçimlerine göre AKP’nin %1 artış olmuştur. BDP de ise % 2 oranında artış gözlenmiştir.

 

AKP den yana olan seçmenlerin büyük oranda 20 ile 65 yaş arası kadınlardan oluştuğu gözlemledik dedi.

 

Özer konuşmasının devamında ‘BDP den yana olan seçmenlerin büyük oranda 18  ile 45  yaş arası erkeklerden oluştuğu gözlenmiştir.

 

Birçok bölgede iki parti arasında pek farklılık olmadığı yalnız hacıbekir mahallesinde Seçmenlerin % 70’i BDP den yana oy kullanacaklarını, İskele ve Abdurrahman gazi mahallelerinde ise AKP ye oy vereceklerini dile getirdiler.

 

Bu araştırma Herhangi bir Parti veya Kurum isteği üzerine yapılmamıştır.  ORTAKENT ARAŞTIRMA şirketinin bulunduğu bölgede Van ilinin seçim nabzını yoklama amacıyla yapılmıştır.” Dedi.baskalenews

 

Editör: Wan Haber