CHP Mersin Milletvekili ve Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Vahap Seçer, afet yardımlarında ürünlerin zarar oranının yüzde 40 olmasının büyük haksızlıklara neden olduğunu belirterek, bu oranın yüzde 10 olarak değiştirilmesi yönünde kanun teklifi hazırladı.
CHP'li Seçer, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na çiftçileri sevindirecek bir kanun teklifi sundu. Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasını öngören teklifinde Seçer, afet dolayısıyla yapılacak yardımlarda ürünlerin "yüzde 40" oranında zarar görmesi şartının "yüzde 10" olarak değiştirilmesini, üreticilerin borçlarının yeniden yapılandırılmasını ve afetten zarar gören Mersin'deki tüm üreticilerin yardımdan yararlanmasını istedi. Seçer, teklifin gerekçesinde Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun'un uygulamasında afetler dolayısıyla zarar gören çiftçilere yapılacak devlet yardımlarında zarar oranının alt sınırının 'yüzde 40' olarak belirlenmesinin büyük haksızlıklar ve sıkıntılar doğurduğunu öne sürdü. Çiftçilerin zararlarının doğal afetler konusunda uzun vadeli stratejik planlı ve kalıcı tedbirlerin uygulanamaması nedeniyle karşılanamaması gibi bir durum ile karşı karşıya kaldıklarını ve adeta cezalandırıldıklarını belirten Seçer, "Çiftçiler, bu cezayı kredi veren bankalar veya kooperatif gibi kuruluşlardan borç alarak kapatmaya çalışmakta, borçlarını yine borç ile çevirmeye zorlanmaktadır. Bu nedenle kanundaki 'yüzde 40' olan zorunluluğun çiftçilerimizin rahatlatılması adına 'yüzde 10'a çekilmesi zorunlu bir hal almıştır" dedi.
Seçer, kanun teklifinde ayrıca üreticilerin başta Ziraat Bankası olmak üzere Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ve sulamadan dolayı kullanılan elektrik dağıtım şirketlerine borçlarının da yeniden yapılandırılmasını istedi. Teklifin kabul edilmesi halinde çiftçilerin ve üreticilerin geçmiş yıllara ait borçların anaparası 15 bin TL'ye kadar olan borcu silinecek, 15 bin TL'nin üzerinde olan borçları ise faizsiz olarak 6 eşit taksitte ödenebilecek. İki taksitini üst üste ödeyemeyen çiftçi ve üreticilerin önceki yıllara ait borçları sebebiyle yapılan her türlü işlem durdurulacak ve iptal edilecek.
Kanun teklifinin gerekçesinde Mersinli çiftçilerin yaşadığı afet zararlarına da yer veren Seçer, Erdemli ilçesinin geçen Kasım ayı başında, Tarsus ilçesinin ise Aralık ayının son haftasında yoğun yağış sebebiyle sel felaketleri yaşadığına dikkat çekti. Bu ilçelere bağlı pek çok belde ve çevre köylerde binlerce dekarlık tarım arazisinin sular altında kaldığını ve tarımsal üretimin büyük yara aldığını dile getiren Seçer, Suriye ile ilişkilerin getirildiği nokta nedeniyle zor günler geçiren üreticilerin belinin bir de doğal afetle karşı karşıya kalınca iyice büküldüğünü kaydetti. Seçer teklifinde, "2012 yılı içinde Mersin ili sınırları içinde yaşanan sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, varlıkları, tesisleri veya seraları, canlı-cansız üretim araçları ve tesisleri etkilenenler tarım sigortası kapsamında olup olmadıklarına bakılmaksızın bu kanun kapsamındaki yardımlardan faydalanır" ifadelerine yer verdi.
(KYM-CC-Y)

07.01.2013 12:17:56 TSI

Editör: Wan Haber