Van TSO Hizmet binasında yemekli gerçekleşen toplantıya Van Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği ve Van Sebze Hali üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Yaklaşık üç saat süren toplantının moderatörlüğünü Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva yaptı.

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van’ın sebze ve meyve açısından önemli bir potansiyeli olmasına rağmen maalesef bu verimli toprakların istenilen düzeyde kullanılmadığına dikkat çekerek “Ancak geleceği parlak sektörlerden biridir. Çünkü gideren artan nüfusu ile birlikte tüm Van’a hitap ediyorsunuz. Bu nedenle sürekli tüketen bir topluma hizmet veriyorsunuz. Sektörün en büyük sorununun yeni hal yasası olduğunu biliyorum. İlk etapta zorlanacağınız bazı düzenlemeler var. Ancak şunu bilmeliyiz ki, Bu hal yasası kurumsallaşmanız açısından, sektörün geleceği açısından çok önemsenmesi gerektiğine inanıyorum. Bu yasasının tam olarak kullanımı konusundan Van TSO olarak size her türlü lojistik desteği sağlamaya hazırız” şeklinde konuştu.

Korsan satıcılarla ortak mücadele edeceğiz

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Takva, korsan satıcıların sizin sektörün karşısındaki en büyük tehlike olduğunu bildiklerini belirterek “Bunun için ortak hareket edeceğiz. Van TSO, Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği ve Van Belediyesi ile ortak korsanla mücadele edeceğiz. Bunu minimize etmek için ilgili tüm kurumlarla yazışmalarımızı yapacağız” ifadesini kullandı.

Mücbir Sebep bize de uygulansın

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi ve sektör temsilcisi Metin Abi, Yeni Hal Yasası nedeniyle sorun yaşadıklarını belirterek “Biz sektörün geleceği açısından Yeni Hal Yasasını çok önemsiyoruz. Ancak henüz Antalya gibi Mersin gibi Sebze ve Meyvenin en yoğun üretildiği yerlerdeki gibi hal kayıt sistemi uygulaması için bir yıllık süre tanınmışken, bizde uygulamaya alınması açıkçası bizi zor durumda bıraktı. Ayrıca bu konuda deprem yaşamış ilimizin henüz ekonomik anlamda yaraları sarılmamışken, biz hal esnafı olarak Yeni Hal Yasası’ndan kaynaklanan olumsuzluktan dolayı mücbir sebep durumunun kullanılmasını istiyoruz. 2014 yılı başına kadar bu uygulamanın ilimizde askıya alınması durumunda biz de bu süre içinde işyerlerimiz de gerekli altyapı hazırlıklarımızı tamamlarız” dedi.

Sebze ve Meyve Komisyonculuk sektör toplantısına Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın yanı sıra, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, Yönetim Kurulu Üyesi Diyadin Altındal, Yönetim Kurulu Üyesi Metin Abi, Meslek Grubu Başkanı Fuat Akar, Komite Üyesi Hamit Kıvanç,  Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mustafa Abi ve Yönetim Kurulu üyeleri de hazır bulundu.

Editör: Wan Haber