Mısır resmi haber ajansı MENA, Sayıştay Başkanı Hişam Ahmed Fuad Cinina’nın, Cumhurbaşkanlığı kararı ile görevden alındığını açıkladı. 

Cinina’nın avukatı Ali Taha, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, Sayıştay Başkanı’nı görevden alma yetkisinin bulunmadığını öne sürdü.

Taha, “Cumhurbaşkanı konuyla ilgili bir kanun çıkarmış olsa bile, Cinina’yı görevden alma yetkisi bulunmamaktadır. Söz konusu kanun genel bir kanundur. Halbuki Sayıştay Başkanı özel yasalar çerçevesinde görev yapmaktadır” dedi. 

Geçen yıl aralık ayında Sayıştay tarafından yayınlanan raporda, Mısır’da 600 milyar cüneyh (yaklaşık 70 milyar dolar) yolsuzluk yapıldığı belirtilmişti.

Ardından Sayıştay Başkanı Cinina, ülkede yayın yapan Ruz El-Yusuf gazetesine verdiği mülakatta, raporda tespit edilen yolsuzluk miktarının doğru olduğunu tekrarlamıştı. 

Söz konusu raporun ardından Cumhurbaşkanı Sisi tarafından bir komisyon
oluşturuldu. Bir ay sonra çalışmalarını tamamlayan komisyon, Sayıştay raporunun
gerçekleri yansıtmadığı şeklinde bir rapor hazırladı. Ardından Cinina’nın aleyhinde, görevden alınması talebiyle dava açılmıştı. 

Cinina, askeri müdahale ile görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından atanan ve bundan sonraki süreçte görevinden alınmayan son üst düzey tek yetkili olarak biliniyordu. Cinina’nın normalde eylül ayına kadar görevini sürdürmesi bekleniyordu. Cinina, Mursi tarafından bu göreve 6 Eylül 2012'de atanmıştı.

Editör: Wan Haber