Dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili savcılıktan son dakika haber geldi. 

HDP Muş Milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özhan savcılığa çağrıldı, ancak her iki isim de ifade vermeye gitmedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da konuyla ilgili olarak, "Muş milletvekilerimiz Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan ifadeye çağrıldı. Ama tabi arkadaşlarımız ifade vermeye gitmeyecek" dedi.

"DOKUNMADA" SÖZ ARTIK YARGININ

Terör suçlarına karışmış milletvekillerinin yargı karşısında hesap vermesi bekleniyor. Bu yüzden 139 milletvekili hakkındaki 682 dosya Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından süre dolmadan savcılıklara gönderilmişti.

Başsavcılıklar her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma başlatacak. Soruşturmalar, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu hükümleri uyarınca ve Adalet Bakanlığının genelgesi doğrultusunda başsavcılar veya başsavcı tarafından görevlendirilecek vekillerince yürütülecek.

Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak.

Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre görevli mahkemelerde görülecek.

Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasa'nın "Milletvekilliğinin Düşmesi" başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor.

"Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur" hükmü uyarınca hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.

Editör: Wan Haber