Salihli Sanayici ve İşadamları Derneği (SASİAD), Gediz Üniversitesi ortaklığında "Türkiye'nin dış ticaretini anlamak ve 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat vizyonunda firmaların yapması gerekenler" konulu panel düzenledi.
Gediz Üniversitesi Dış Ticaret Bölüm Başkanı Mutlu Yılmaz'ın konuşmacısı olduğu panele, Kaymakamı Ertan Peynircioğlu ve Salihlili işadamları katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan SASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Yörükoğlu, "Türkiye, Genç ve dinamik yapısı sayesinde sürekli gelişen ve büyüyen bir ülke haline geldi. Ülkemiz, dünyada yaşanan krizlere rağmen dünyanın en hızlı ve istikrarlı büyüyen ülkesi oldu, bu büyüme hızı devam ettiği takdirde Türkiye'nin dünyada söz sahibi bir ülke olacağı muhakkaktır. Bunun işaretlerini de şimdiden görmeye başladık. 2012'nin, 2011'den daha sıkıntılı bir yıl olması, Dünya ekonomisinin ekonomik ve siyasal açıdan kötü olmasının yanı başında, açıklanan ihracat rakamları yüzlerimizi güldürmüş ve ülkemizin dünya ekonomisine yön verebilecek ülkelerden biri haline geleceği inancımızı yenilemiştir. 2012 yılı 11 aylık TÜİK ve Aralık ayı TİM verilerine göre, 2012 yılı ihracat rakamımız 151,9 milyar dolara ulaştı. Gerçekten övünç ve gurur duyduğumuz bir rakamla karşı karşıyayız. Lakin 900 milyar dolarlık bir Almanya gibi olmamız içinse daha çok çalışmamız gerekecektir" dedi.
Panele konuşmacı olarak katılan Gediz Üniversitesi Dış Ticaret Bölüm Başkanı Mutlu Yılmaz ise, konuşmasında şunları dile getirdi: "İhracatçılar olarak ilk önce gücümüzün farkına varmamız gerekiyor. Cumhuriyet kurulduğu yıllarda ihracat rakamımız 50 milyon dolar civarıydı. 2000 yılında ise bu rakam 27 milyar dolara ulaştı. Geçen 12 yıllık sürede ise rakam 152 milyar dolara gibi müthiş bir rakama ulaştı. Bu Türkiye'nin dünya liginde gücünü gösteren bir veridir. Bu verilere göre 2023 yılı Türkiye ihracat rakamı 500 milyar doları rahatlıkla geçecektir. İhracat rakamlarındaki başarının temel sebeplerinden biri de ihracat yapılan pazarı çeşitlendirmekle elde edilmiştir. En önemli ihracat pazarımız olan Avrupa 'da ekonomik daralmalar yaşanırken Türkiye yönünü 600 milyar dolar ithalat rakamına sahip Afrika kıtasına çevirdi. Şuan için Afrika ile ihracatımız 25 milyar dolar civarında ama Arap baharının getirdikleri ve TUSKON'un etkili Afrika programları sayesinde Afrika kıtası, Sömürgeci ülkelerden, yönünü güvenilir bir liman olan Türkiye'ye çevirdi. Hatta ünlü Amerikan Financial Times dergisinde atılan başlık ülkemiz adına gurur vericidir. Financial Times attığı başlıkta; Türkiye Avrupa pazarlarından uzaklaşırken, Afrika pazarı ile dünya liginde liderliğe soyunuyor. Bu sebeple ihracatçılarımıza tavsiyem Pazarlarını çeşitlendirmek ve yükte hafif, pahada ağır ürünleri geliştirip piyasaya sunmaları. Ayrıca girilecek pazarları iyi analiz etme ve ona göre strateji geliştirmek gereklidir.Pazara girmek önemli ama daha önemli olan o pazarda kalabilmektir."
Konuşma ve panelin ardından Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu'nun plaket takdimiyle program sona erdi.
(ES-ERG-Y)

11.01.2013 13:33:11 TSI

Editör: Wan Haber