'16 Haziran Hareketi' örgütünün kurucusu olduğu, birçok cinayetin talimatını verdiği gerekçesiyle aldığı müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan Sarp Kuray'ın yargılanmasına devam ediliyor.
Duruşma öncesi Kuray'ın eşi sanatçı Nur Sürer'in de aralarında bulunduğu bir grup, Çağlayan Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Adliye önünde yapılan basın açıklamasında Nur Sürer, Kuray'ın tutukluluğunun kaldırılmasını istedi. Adliye binasını yapanların "Avrupa'nın en büyük adalet sarayını yaptık" diye övündüğünü belirten Sürer, "İçinde adaletin kırıntısının olmadığı bir sarayın önündeyiz ve açıldığından beri burası bizim için neredeyse bir ziyaret yeri gibi oldu" dedi.
Davayla ilgili bilgi veren Sürer, "Türkiye'ye girdikten sonra, 16. yılda Yargıtay onadı mahkemesini. AİHM'yi kazandı, 24 Temmuz'da geldi AİHM'nin kararı. 24 Ekim'e kadar süresi vardı, Adalet Bakanlığı'ndan bir itiraz olmadı. Bugün ilk mahkemesi ama AİHM'nin gönderdiği şeylerden bir tanesinde 'tutuksuz tekrar yargılanması' diyordu. Onu kaldırmadılar. Umarım burada böyle bir şey yapmazlar ve tutukluluğunu kaldırırlar" diye konuştu.
Sürer'in konuşmasının ardından hazırlanan basın metnini okuyan Hakan Karsak, "Sarp Kuray davası, yakın tarihin en şaşkınlık veren hukuki serüvenlerindendir" dedi. Yargılama 15 sene sürerken, beraatten başlayan kararlar ceza kanununun çeşitli maddeleri arasında yalpalayarak müebbet hapisle sonuçlanmıştır. Neticede Sarp Kuray, tek başına anayasal düzeni yıkma suçunu işlemekten mahkum edilmiştir. Yanında bu vahim suça ortak olacak bir asistanı bile yoktur" dedi.
(YM-ÖFA-OK-Y)

29.01.2013 14:49:05 TSI

Editör: Wan Haber