Şarköy Toplum Sağlığı Merkezi, PTT şubesinde organ bağışı hakkında vatandaşları bilgilendirmek amacıyla stand açtı. PTT şubesinde işlemlerini tamamlayan vatandaşlar, standa uğrayarak organ bağışı hakkında bilgi aldılar.
Toplum Sağlığı Merkezi'nden Dr.Çağdaş Savran, Hemşire Sevgi Taşlıdere ve Ebe Figen Gürbüz'ün görev aldığı stantta, Şarköy PTT Şubesinde işleri olan vatandaşlar davet edilerek organ bağışı hakkında bilgilendirildiler.
Organ bağışı konusunda standa davet ettikleri vatandaşlara bilgi veren Dr. Çağdaş Savran, "Bakanlığımız PTT ile bir protokol imzaladı. Bizler de Toplum Sağlığı Merkezi sağlık ekibi olarak açtığımız standımıza vatandaşlarımızı davet ederek, organ bağışının önemi ve nasıl yapıldığı konusunda bilgiler veriyoruz. Hangi organların nakil edilip edilmeyeceğini, söylüyoruz. Standımıza davet ettiğimiz vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda bazı bilgilerinin eksik olduğunu görüyoruz. Bu önemli konuda onların bilgilerini tazeliyor, eksikliklerini tamamlayarak bilgilerini artmasını sağlayarak bilinçlendirmeye çalışıyoruz" dedi.
PTT personeli ile vatandaşlara organ bağışının nasıl yapıldığını anlattıklarını ifade eden Dr. Savran, "Bizden bilgi alan vatandaşlarımız, eğer isterlerse standımızda bağışta bulunabileceklerini söylüyoruz. Bunun için yanlarında 2 şahit getirmeleri gerekiyor. Burada, Organ Bağış Senedi bağışçı ve 2 şahit tarafından doldurularak imzalanıyor. Daha sonra organ nakil kartımız var. Kartın üzerinde, "Doku ve Organ Bağış Belgesi Ölümümden sonra, bir başkasının yaşamasına yardımcı olmak istiyorum" ifadeleri yer alıyor. Kartın arka yüzeyinde; Kalp, akciğer, karaciğer, kornea, kalp kapağı, böbrek, pankreas ve tamamını ifadeleri yer alan kutucuklar bulunuyor. Burada ister organ ve dokuların tamamını, ya da dilediği bir yada birkaçını vatandaşımız bağışlayabilir. Seçilmeyen organlar varsa, kesinlikle o organların nakli gerçekleşmiyor.
Deprem ya da benzeri bir durumda yaşanılacak bir ölüm halinde, bağışçının organının nakli gerçekleşmiyor. Sadece hastanede ve yoğun bakımda hayatını kaybedenlerin organ bağışlarının nakli gerçekleşiyor. Bağışlanan organa uygun kişilerin bulunması gerekiyor. Bağışçı eğer vazgeçmek isterse kartını iptal etmesi yeterlidir" dedi.
Standa gelen bazı vatandaşların, daha önce hastanelerde yaptıkları organ bağışı kartını cüzdanlarından çıkarıp kendilerine gösterdiklerini belirten Dr.Çağdaş Savran "Bu da bizi ayrıca sevindiriyor. Vatandaşlarımız her hangi bir sağlık kuruluşuna, hastaneye de giderek organ bağışında bulanabilir" dedi.
Standa büyük ilgi göstererek bilgi alan vatandaşlar, herkesin organ bağışında bulunması gerektiğini ifade ederek, "Herhangi genetik bir hastalığı olmayan her vatandaşımızın organ bağışında bulunması gerekiyor. Halkın bu konuda bilinçlendirilmesini çok faydalı buluyoruz. Çok iyi bir uygulama, her organ bağışının, ona ihtiyaç duyan bir hastanın hayatını kurtaracağını, organ bağışında bulunan kişiler ve aileleri mutlaka unutmamalıdır. Hepimizin bir gün bağışlanan organa ihtiyacı olabilir" ifadesinde bulundular.
(ÖK-ÖK-Y)

05.02.2013 13:27:19 TSI

Editör: Wan Haber