Şarköy ilçesinde kurulmak istenilen doğal gaz çevrim santrali ile ilgili, Tekirdağ İdare Mahkemesi, bilirkişi heyeti, santrali kuracak davalı şirket yetkilileri, davacı Şarköy Çevre ve Doğa Derneği başkan ve yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve Gelibolu'dan vatandaşlar arazide bir araya geldi. İlçe merkezine 14 km uzaklıktaki araziye araçlarıyla giden ilgililer, 1 km lik çamur yolu yürümek zorunda kaldılar. İlçe Jandarma Komutanlığı geniş güvenlik önlemleri aldı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak'ın da sonradan santralin kurulacağı araziye gelerek burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Öztrak "Şarköy turistik bir bölge, burası bir sit alanı. Burada bir santral yapacaksınız doğanın canına okuyacaksınız. Ülkenin enerji ihtiyacı olduğunu biliyoruz, bunu yadsımıyoruz. Ama bu ülkenin kendi kaynakları var önce onları kullanalım. Bunları kullanmayarak, dışsal zararı en büyük olacak Şarköy gibi yerlerde, santral yapmaya kalkıyoruz. AKP'nin enerji politikası iflas etmiştir. Türkiye'nin en güzel yerlerine bunlar enerji santrali kurmaya kalkmaktadır. Biz çevrenin canına okuyarak enerji politikası izliyoruz." Dedi.
Mahkeme heyeti, davacı ve davalı tarafları dinledi. Şarköy Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Hakan Sadunoğlu, Şarköy'ün gelecek 20 yıl, 50 yıllık kalkınma planlarında turizm ve tarım bölgesi olarak sınıflandırıldığını, ilçenin turistik bir yer olduğunu ifade ederek "Burada orman ve deniz iç içedir. Çevrede yazlık konut sayısı fazladır. Santralin yapılmak istenildiği arazi denize 300 metre mesafededir ve burası Caretta Caretta yumurtalama alanıdır" dedi.
Derneğin Avukatı Ongun Mızrak "Santral kurulmak istenilen arazinin olduğu yerdeki kıyı, Marmara Denizinin en temiz bölgesi. Karşı kıyıda bir santral var. Bu santral yapıldıktan sonra, Şarköy'ün havası, suyu bitki örtüsünde değişiklik oldu. Dava dilekçemizi yazarken, konunun uzmanı hocalardan bilgi alarak yaptık. Bilirkişilerden bunların dikkate almalarını istiyoruz. Türkiye'nin bir enerjiye ihtiyacı var ama bu bölgede kurularak, buraların kirletilerek sağlanmamasını istiyoruz." Dedi.
Şirket yetkilileri, kurmak istedikleri arazinin olduğu bölgeye yakın bir çok doğalgaz çevrim santrali bulunduğunu, temiz, çevreye zarar vermeyen bir enerji olduğunu ifade ederek, kendilerinin bölge halkını detaylı olarak bilgilendirmemelerinin de hata olduğunu belirttiler.
Bursa Uludağ Üniversitesi'nden gelen bilirkişi heyeti, yağmurlardan çamurlaşmış arazide inceleme yaptılar.

17.01.2013 17:47:30 TSI

Editör: Wan Haber