HDP Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği, Uluslarararası Ceza Mahkemesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne Cizre'de incelemelerde bulunmalarını talep eden bir mektup gönderdi.

HDP Şırnak Milletvekili Sarıyıldız, uluslararası kurumlara İngilizce ve Türkçe olarak gönderdiği mektubunda, delillerin karartılmasından endişe duyduğunu ve ilçede sokağa çıkma yasağının halen devam ettiğini belirtti.

14 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağının Türkiye Cumhuriyeti anayasasına ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunun ifade edildiği mektupta, “Devlet güçleri, Cizre’de insanlık suçu işlemektedir” denildi.

Mektup şöyle devam ediyor: “Cizre’de sokağa çıkma yasağı adı altında uygulanan ablukada ilçe merkezinde devlet güvenlik güçlerince tanklar başta olmak üzere birçok ağır silah kullanıldı. Bazı iddialara göre kimyasal ve yakıcı silahlar da saldırılar esnasında kullanıldı. Yaşamını yitirenlerin birçoğunun yanarak can verdiği ve vücut bütünlüğünün bozulduğu otopsi bilgileri mevcuttur.”

“209 kişi hayatını kaybetti”

Sarıyıldız’ın mektubunda, 64 gündür sürdüğü ifade edilen sokağa çıkma yasağı boyunca, kimliği tespit edilmiş 80, kimliği tespit edilememiş 129 kişinin öldüğü iddia edildi.

“Saldırılar nedeni ile yaralanan, evlere ve bodrumlara sığınmak zorunda kalan yurttaşların hastaneye kaldırılmasına ‘güvenlik’ gerekçesi ile izin verilmedi” denilen mektupta, yaralıların bulundukları ev ve bodrumlara güvenlik güçlerince saldırı düzenlendiği belirtildi.

HDP Şırnak milletvekili Sarıyıldız, uluslararası kurumlara yazdığı mektubunda 100.000 yakın kişinin yerleşim yerlerini terk etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Sarıyıldız, operasyonlar bitmesine rağmen sokağa çıkma yasağının kaldırılmamış olması nedeniyle, milletvekilleri, insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının ilçeye giremediğine de vurgu yaptı.

Sarıyıldız mektubunu şöyle sonlandırdı: “Sokağa çıkma yasağı esnasında devlet tarafından kullanıldığı iddia edilen yakıcı ve kimyasal silahlara ait delillerin, suçu kanıtlayacak diğer önemli bulguların ortadan kaldırılacağı yönünde ciddi endişelerimiz bulunmaktadır. Bu nedenle henüz deliller ortadan kaldırılmadan ve karartılmadan Birleşmiş Milletlere bağlı bir heyetin Cizre’de acilen incelemelerde bulunmasını talep ediyoruz.”

İçişleri Bakanı Efkan Ala 11 Şubat günü Cizre’de operasonyonların bittiğini açıklamıştı. (BBC Türkçe, Fotoğraf: Refik Tekin)

Editör: Wan Haber