Sarıgöl Toplum Sağlığı Merkezi ve İlçe Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü tarafından, HEM kursiyerlerine "Verem ve Korunma Yolları, Mantar Zehirlenmeleri" hakkında bilgi verildi.
Sarıgöl Anadolu İmam Hatip Lisesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Sarıgöl Halk Eğitim Merkezi Müdürü Süleyman Yalçın, kurs öğretmenleri ile kursiyerler katıldı. Sarıgöl Toplum Sağlığı Merkezi tarafından görevlendirilen ebeler Esin Özcan ve Dilber Kahraman tarafından hazırlanan sunum, kursiyerlere aktarıldı. Ebe Esin Özcan, Verem'in korkulacak bir hastalık olmadığını ifade ederek, şunları söyledi.''İki-üç haftadan fazla öksürüğü bulunan kişilerin en yakın Verem Savaş Dispanseri'ne gitmeleri gerekir. Erken tanı konulduğunda Verem hastaları tedavi edilmektedir. 4-5 ilaçla tedavileri yapılabilmektedir. Bu hastaların ilaçlarını her gün düzenli olarak almaları gerekir" dedi.
Ebe Özcan, çocuklar dünyaya geldiğinden iki aylık dolunca BCG aşılarının yapıldığını belirterek, "Veremde, aşılama sayesinde son yıllarda azalma görülmektedir. Korunmak için dengeli beslenme yapılmalı, odalar mutlaka havalandırılmalı ve güneş görmesi sağlanmalı, sigara içilmemelidir. Öksürürken ağız elle veya mendille mutlaka kapatılmalı. Veremlinin kullandığı eşyalar kullanılmamalı" dedi.
Mantar zehirlenmelerine dikkat çeken ebe Dilber Kahraman ise, doğadan toplanan mantarların yenmemesi gerektiğini anlatarak, şu bilgileri verdi: "Mantarda tek güvenli olan kültür mantarıdır. Kültür mantarı alırken mutlaka ambalajlı olan alınmalı ve üzerinde etiketi olmalı. Mantarda zehirlenme belirtileri, mantardaki zehrin niteliğine göre değişmektedir. Bazılarında zehirli mantarın yenmesinden iki saat sonra, bazılarında ise altı saat sonra ortaya çıkmaktadır. Zehirlenme belirtileri ise; sersemlemek, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık olması, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma, terleme, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek bozuklukları. Bu rahatsızlıklar görülürse hemen doktora baş vurulmalı."
Ebe Kahraman, mantar zehirlenmeleri konusunda Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nin 114 numaralı telefonundan bilgi alınabileceğini de hatırlattı.
(VS-ERG-Y)

09.01.2013 16:08:49 TSI

Editör: Wan Haber