Sarıgöl Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuray Cebeci, ilçe köylerindeki kooperatif başkanlarına, köy muhtarlarına "Kooperatifçilik" hakkında bilgi verdi.
Sarıgöl Ziraat Odası Toplantı Salonu'ndaki toplantıya, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Toy da katıldı. Toplantıda konuşan Sarıgöl MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuray Cebeci, kooperatiflerin öncelikle çevreye güven veren kuruluşlar olduğunun anlatılması gerektiğini belirtti. Kooperatiflerin örnek olması gerektiğini vurgulayan Cebeci, şunları söyledi: "Kooperatifler her düşünceden insanların yararlandığı bir yer olmalı, siyasetten uzak tutulmalı..Sarıgöllü çiftçiler kooperatifleşmeleri için el ele vermeli. özellikle üzüm üreticileri kısa sürede örgütlenmeli ve kooperatif kurmalılar. Üzüm üreticileri kooperatif kurarlarsa, üzümlerini en iyi şekilde satabilirler. Paralarını da rahatlıkla alırlar. Kooperatif kurduklarında kendi imkanlarıyla kalkınırlar. Devletten destek almamaları daha doğru olur. Devlet desteğini çektiğinde ise, yok olmaya mahkûm kalırlar" dedi.
Kooperatiflerin her zaman piyasanın dengesi olduğunu belirten Nuray Cebeci, "Örneğin TARİŞ ve Tarım Kredi Kooperatifleri, piyasanın dengesini sağlamaktadır. Kooperatifçiliğin kökeni birlik ve beraberlik olmalı, birlikte hareket etmekle başarı sağlanır. Kooperatifler çevreye ve devlete örnek olan çiftçi topluluklarıdır. Yenilikleri kırsal alanlarda kabul etmek çok zor olmaktadır. Bu nedenle kooperatif, sabır ve güven isteyen üreticiler topluluğudur. Yenilik yaparak, uzman getirerek kooperatif konusunda çiftçileri bilgilendirin ki, daha çok ortak sayısına ulaşın" diye konuştu.
"Kooperatifçilik toplumsal bir sorumluluktur" diyen Yrd. Doç. Dr. Nuray Cebeci, "Üreticiler de kooperatiflerine sahip çıkmalı. O zaman kooperatif ayakta durur, yaşar. Her zaman birlik ve beraberlik içinde hareket ediniz. Biz Sarıgöl Meslek Yüksek Okulu olarak bu konuda çiftçilerimizin yanında yer alacağız ve bu konuda köylere kadar giderek kooperatifçilik konusunu işleyeceğiz" dedi.
(VS-ERG-Y)

04.01.2013 16:44:56 TSI

Editör: Wan Haber