Emre Göz Merkezi sahibi Opr. Dr. İhsan Emre, halk arasında 'Sarı Nokta' olarak bilinen Maküla Dejenerasyonu hastalığının yaş ile doğru orantılı arttığını ve ciddi görme kayıplarına neden olduğunu söyledi.
Yaşa Bağlı Maküla Dejenerasyonu gözün okumak, dikiş dikmek ya da araba kullanmak gibi işlerde gerek duyulan "merkezi keskin görme" yeteneğini etkileyen hastalık türü. Halk arasında 'Sarı Nokta' olarak bilinen ve Türkiye'de sıkça görülen bu göz rahatsızlığı, gözün sinir tabakası olan retinanın maküla adıl verilen bölgesini etkiliyor. Hastalığın en önemli risk faktörü yaş. Hastalık yaş ile doğru orantılı artırıyor. Rahatsızlık ciddi görme kayıplarına neden olabiliyor.
Emre Göz Merkezi sahibi Opr. Dr. İhsan Emre, sarı noktanın gözün merkezi görmeyi sağlayan okumak, bilgisayar ve araba kullanmak gibi hayatı idame ettiren işler için gözün olmazsa olmaz bir yapısı ve gözde ışığı algılayan, hücreleri barındıran retinal (sinir) tabakasının merkezi görmeyi sağlayan parçası olduğunu söyledi.
Yaşa Bağlı Maküla Dejenerasyonu olarak da adlandırılan sarı nokta rahatsızlığında en önemli şikayetin kırık görme olduğunu dile getiren Emre, "En önemli risk faktörü ise yaştır. Yaş ilerledikçe riskte artıyor. Sigara, hiper tansiyon, güneş (ultraviole), aile öyküsü, kadın olmak diğer risk faktörleri arasında yer alıyor. Bazen çok yavaş ilerleyen ve merkezi görmede sadece azalma ile seyrederken bazen de ani bir görme azalması, kırık görme, şekerle veya kaşıkla çay bardağını isabet ettirememe, önüne konulan bir şeyi arama gibi gibi dramatik bir tablo ile hastalar hekime başvuruyor" dedi.
Rahatsızlığa göz anjiyosu (FFA) ve tomografi (OCT) ile tanı konulduğunu dile getiren Emre, sıra nokta rahatsızlığının tedavisinde kalıcı bir çözüm sunulamadığını belirtti. Emre, özellikle minimal miktarlı çinko içeren çoklu vitamin tabletlerinin kuru tip tedavisinde bir çeşit antioksidan olan enjeksionluk iğnelerinde yaş tipinde destekleyici tedavi olduğunu sözlerine ekledi.
(MMY-BÖ-AŞ-Y)

29.01.2013 14:16:27 TSI

Editör: Wan Haber