Marmara Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, Sarai Sierracinayetiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunarak, cinayetin görünmeyen yüzünü anlattı.
Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı ve MÜ İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, Amerikalı turist Sarai Sierra'nın öldürülmesinin kamuoyunda derin bir etki bıraktığını belirtti. Bozlağan, "Devlet, olayın aydınlatılması için ilgili birimleriyle olağanüstü bir çalışma içerisinde. Bu menfur cinayet, İstanbul'a gönül verenlerde Topkapı Sarayı'na dair soruların tekrar gün yüzüne çıkmasına vesile oldu. Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Topkapı Sarayı'nın arka bahçesinde nasıl böyle bir olay yaşanabilir? Sarayın ön bahçesi gayet bakımlı ve nezih iken, arka bahçesi nasıl bu kadar ıssız, bakımsız ve güvensiz olabilir? Dünya üzerinde ancak birkaç ülkede bu kadar kıymetli bir saray kompleksi varken ve hepsi de muntazam bir şekilde muhafaza edilirken, Topkapı Sarayı daha fazla ihtimamı hak etmiyor mu?" dedi.

"İSTANBUL'UN EN KIYMETLİ HAZİNESİ TOPKAPI SARAYI"
İstanbul'un en kıymetli hazinesinin Topkapı Sarayı olduğunu belirten Prof. Dr. Bozlağan, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında gündeme getirilen ve Topkapı Sarayı'nın çehresini değiştirecek olan Sur-ı Sultani Projesi, aradan geçen 3-4 yıla rağmen neden tamamlanamıyor? Banliyö seferlerinin Yenikapı istasyonunun ötesine (Kumkapı, Cankurtaran, Sirkeci istasyonlarına) yapılmayacağına dair daha önce açıklanmış kararlar neden uygulanmamakta? Sarayın sahil surları niçin restore edilmemekte? Anadolu'daki şehirler bile halkın ve turistlerin kullanacağı (güvenli) kültür yolları oluştururken, İstanbul'un en kıymetli hazinesi olan Topkapı Sayarı'nı çevreleyen bir kültür yolu neden yapılmamakta? Topkapı Sarayı ile Eminönü, Beyazıt, Fatih, Karaköy ve Taksim gibi tarihi ve kültürel mekanları arasında neden (güvenli) kültür ve yaya yolları oluşturulmamakta? Bakü'de, Beyrut'ta ve Tiflis'te bile tarihi ve kültürel mekanlar hayranlık uyandırıcı bir şekilde aydınlatılmışken, Saray'ın yakın çevresi neden korku filmlerine platform oluşturacak kadar karanlık?" diye konuştu.

"ONLARCA SARAI SIERRA'NIN DA HAYATI KURTULMUŞ OLUR"
Prof. Dr. Recep Bozlağan, "İstanbul'un en kıymetli yerini katillerin, alkol ve madde bağımlılarının ve gayr-i ahlaki işlerin mekanı ve 'yatağı' olmaktan kurtarabiliriz. Kim bilir belki de onlarca Sarai Sierra'nın da hayatı kurtulmuş olur. Suriçi'nin ve özellikle de Sur-ı Sultani'nin muhafazası sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı'na veya İstanbul Emniyeti'ne bırakılamayacak kadar büyük bir sorumluluk ister. Bu sorumlulukta belediyelerin payı sanıldığının aksine çok büyük" şeklinde konuştu.
(ET-CC-Y)

07.02.2013 14:47:23 TSI

Editör: Wan Haber