ABD'li turist Sarai Sierra'nın öldürülmesine ilişkin soruşturmada ifadesi ve doku örnekleri alınan Taylan K.'nın avukatı Özkan Polat, Sierra ve Taylan K. arasında duygusal bir bağ olmadığını vurgulayarak, "Polisin, hakim ve savcının elindeki bilgi, belge ve dosyalar müvekkilim açısından en ufak bir şekilde şüpheye yer gösterecek bir durum arz etmiyor" dedi.
ABD'li turist Sarai Sierra'nın İstanbul'da kaybolmasının ardından yapılan araştırmada internet üzerinden görüştüğü Taylan K.'ya ulaşılmıştı. İfadesi ve doku örnekleri alınan Taylan K. ile Sierra arasında duygusal bir ilişki olduğu iddia edilirken, Taylan K.'nın avukatı Özkan Polat bu iddialara ilk kez yanıt verdi. Soruşturmayla ilgili bilgi almak için Gayrettepe'deki Asayiş Şube Müdürlüğü'ne gelen Avukat Özkan Polat, "Olayın seyri ve gidişatı benim müvekkilim açısından oldukça farklı boyutlara ve mecralara ulaştığı için bu açıklamayı hissettim. Sosyal medyada ve medyada birçok sıfat yakıştırılıyor. Biz en başından beri emniyetle işbirliği içindeyiz. İlk günden beri gerekli bilgi ve belgeleri sunduk ve hala yardıma devam ediyoruz" dedi.
Türk tarihinin en yoğun, en detaylı ve en derin araştırmalarından birisinin yapıldığını belirten Polat, "Şu ana kadar ortaya çıkmamamızın nedeni; biliyorsunuz hukuken tahkikatın gizliliği ve müvekkilim ve benim bir şekilde bulunabileceğine olan inancımızdı. Müvekkillim sosyal çevresi olan, ailesi olan bir insan" diye konuştu.
Avukat Özkan Polat, bir basın mensubunun, "Ne iş yapıyor?" şeklindeki sorusu üzerine ise detaylı bilgi vermek istemediğini söyledi. Polat, "Bu menfur olay nedeniyle inanılmaz derecede üzgünüz ve şoktayız. Olayın buralara kadar gelmesi, bu şekilde bitmesi öncelikle insan olarak bizi çok derinden üzdü" şeklinde konuştu.
Sierra ve Taylan K.'nın nasıl tanıştıklarından da bahseden Polat, şunları söyledi:
"3-4 ay öncesine dayanan bir uluslararası fotoğraf paylaşım sitesinde birbirlerinin çekmiş oldukları fotoğraflara yorumla başlıyor tanışıklıkları. Belli bir süre içinde çok yoğun olmamakla birlikte belli bir aşamada devam ediyor. Bayan Sierra'nın Türkiye'yi çok ilginç, değişik ve güzel bulması boyutuyla buraya geliyor. Benim müvekkilimin Sierra'yı buraya çağırma gibi bir düşüncesi yok, kendisi geliyor. Bir mail atıyor 'Ben Türkiye'ye geliyorum, müsaitsen görüşebilir miyiz?' diyor. Bunun dışında bir şey yok."
Polat, ikili arasında kısa bir görüşme olduğunu da ifade ederek, "Yüz yüze görüşmeleri oluyor. En son pazar günü. Bir sonraki gün için 'Burada ne yapabilirim?' diyor. 'Tarihi yarımada var, Türkiye'nin gururu' diyor müvekkilim. Galata'da buluşmak için randevulaşıyorlar. Bir gün sonra müvekkilim kendi evinden, Bayan Sierra'da Tarlabaşı'ndaki yerden harekete geçiyor fakat bir yerde kontak kopuyor. Zaten 'Kendini mecbur hissetme, eğer istiyorsan gel yoksa ben gezerim' diyor. Bir yerde kontak kesiliyor. Müvekkilim bekliyor, gelmediğini görünce de 'Herhalde görüşme gereği hissetmedi' diyor, kendi işine bakıyor" dedi.
Bir basın mensubunun sorusu üzerine Sierra ve Taylan K.'nın iki kez yüz yüze görüştüklerini dile getiren Avukat Özkan Polat, "Yüz yüze çay, kahve muhabbeti. Müvekkilimiz açısından lehimize olan argüman soruşturmanın çok derin yürütülmesi ve bunun sonucunda da biz en kısa sürede fail ya da faillerin bulunabileceğini düşünüyoruz. Sonuçta müvekkilim saygın bir insan, sosyal çevresi var ve çevresinde örnek gösterilen birisi. Eğitimli, aydın, ülke ve dünya gündemine kafa yoran, düşünen, üreten bir insan. Basında çıktığı kadarıyla atıl bir tip değil" ifadelerini kullandı.
Polat, bir soru üzerine de, "Vekilimin izlenimi bir turist olarak Türkiye'yi merak ettiği için gelen bir insan olduğu noktasında. Bunun ötesi yok. Açıkçası bende hayretler içerisindeyim. Çıkan haberlerin çoğu gerçekdışı haberler" dedi.
DNA sonuçlarının beklendiğini dile getiren Avukat Özkan Polat, "Biz de sonuçları bekliyoruz. Olayın bütünü bu. Benim müvekkilimin olayın içinde durduğu yer bu. Bunun ötesinde bir şey yok. Taylan hukuk karşısında bir hiçtir, hepimiz gibi. Müvekkilimin öyle dokunulmazlık durumu söz konusu değil. Tahkikat o kadar titizlikle yürütülüyor ki, böyle bir tutuklama ya da gözaltı söz konusu olsaydı müvekkilim çoktan tutuklanmıştı. Demek ki polisin elindeki bulgu, belge ve bilgiler, hakim ve savcının elindeki tahkikat dosyasındaki bilgi, belge ve dosyalar müvekkilim açısından en ufak bir şekilde şüpheye yer gösterecek bir durum arz etmiyor" diye konuştu.
Polat, müvekkilinin içinde bulunduğu ruh halinin sorulması üzerine de, "Çok kötü. Başlangıçta olayı anlamlandıramıyorduk, bir anlam veremiyorduk. Biz '1-2 gün içinde ortaya çıkar' diyorduk. Müvekkilim Amerika'daki ailesine de mail üzerinden kendindeki bilgileri vermiş durumda. Müvekkilim burada, kaçmıyor, gizlisi saklısı yok anca afişe olmamak için, basının veya sosyal medyanın yanlış yönlendirmelerine muhatap olmamak için ortaya çıkmadı. Olayın bir an önce ortaya çıkacağına yürekten inandığı için. Aralarında duygusal bağ ve ilişki yok. Duygusal anlamda bir diyalog yok" dedi.
Soruşturmanın her aşamasında polise yardımcı olduklarını dile getiren Polat, "Bizim de garibimize giden şey şuydu; yazışmalar belli, her şey belli. Polis gelip bizden ifade alacak diye bekliyorduk. Doğal olan da odur zaten. Müvekkilim endişesi, kaygısı; 'nasıl olsa 1-2 gün içinde Sierra Hanım ortaya çıkar veya olay bir şekilde çözülür' şeklindeydi. Baktık olaylar farklı mecralara gidiyor, biz de kendi isteğimizle gelip polise yardımcı olduk" diye konuştu.
(ÇK-CC-Y)

07.02.2013 17:08:10 TSI

Editör: Wan Haber