İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, Türkiye'de ortalama 1 milyon 250 bin ton tehlikeli atık üretildiğinin tahmin edildiğini belirterek, Tehlikeli Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi'nde, kurulduğu yıldan 2012 yılı sonuna kadar yakılan atık miktarının 279 bin 557 ton olduğunu bildirdi.
Mersin Üniversitesi'nden (MEÜ) yapılan yazılı açıklamaya göre, İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Muhammet Saraç, MEÜ'de 'Atıkların Geri Dönüştürülmesi ve Atıklardan Enerji Üretimi' konulu bir konferans verdi. Mersin 2013 Akdeniz Oyunları Çevre Hizmetleri Departmanı tarafından düzenlenen konferansa, MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Özdemir ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Konferansta, sürdürülebilir çevre ve atık yönetimiyle ilgili bilgi veren Saraç, atığı, üreticisinin tüketim, dönüşüm veya üretim amaçları için kullanmadığı, atmak istediği ve-veya atılması gereken ve ürün olmayan madde olarak tanımladı. Sanayide, ulaşımda, tarımda, turizmde, inşaat sektöründe üretim yaparken, hizmet verirken, çok sayıda madde ve malzemenin biçim değiştirdiğini ve oluşan atığın katı, sıvı veya gaz halinde olabildiğini aktaran Saraç, atık türleri ile ilgili bilgi verdi. Atık yönetimi mevzuatına değinen Saraç, atık yönetim hiyerarşisinin öncelikli seçeneğinin önleme olduğunu, bunu azaltma, tekrar kullanım, geri dönüşüm, geri kazanım ve son olarak bertarafın izlediğini kaydetti.
Sunumunda İZAYDAŞ'ı tanıtan Saraç, kurumun faaliyet alanlarını da şöyle sıraladı: "Tehlikeli atık yakma ve enerji üretimi, tehlikeli atık düzenli depolama, evsel nitelikli endüstriyel ve Kocaeli evsel atık düzenli depolama, tıbbi atık sterilizasyonu, deniz atıkları yönetimi, hafriyat atıkları depolama, biyogaz ve entegre enerji üretimi, laboratuvar hizmetleri, atık taşıma hizmetleri, rüzgardan elektrik üretimi."
İZAYDAŞ'ta kurulduğundan bu yana 4 milyon ton evsel ile 300 bin ton tehlikeli atığın depolandığı bilgisini veren Saraç, "Depolama alanlarında, 12 ilçe belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile özel sektörde üretilen günlük yaklaşık bin 600 ton evsel, 200 ton da evsel nitelikli endüstriyel atık düzenli depolanarak bertaraf edilmektedir" diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de ortalama 1 milyon 250 bin ton tehlikeli atık üretildiğinin tahmin edildiğini dile getiren Saraç, Tehlikeli Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi'nde, kurulduğu yıldan 2012 yılı sonuna kadar yakılan atık miktarının 279 bin 557 ton, üretilen elektrik enerjisinin 164 milyon 233 bin 500 kWh, satılan elektrik miktarının ise 65 milyon 924 bin 430 kWh olduğunu sözlerine ekledi.
Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Özdemir tarafından Saraç'a bir teşekkür plaketi verildi.
(KYM-Y)

09.02.2013 13:17:44 TSI

Editör: Wan Haber