Muğla'nın Yatağan ilçesinde TES-İş Sendikasına bağlı işçiler, 14 Ocak'ta yapılacak olan Yatağan Termik Santrali'nin bazı birimlerinin özelleşmesi ile ilgili ihaleye tepki için santral önüne direniş çadırı kurdu.
Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. bünyesinde hizmet veren Yatağan ve Yeniköy Termik Santrallerinin bazı ünitelerinin özelleştirme kapsamına alınması nedeniyle Tes İş Sendikası Yatağan Şubesi üyesi işçiler Yatağan Termik Santrali önüne 'Satılık İşyerimiz Yok!' pankartı astılar ayrıca Direniş Çadırı kurdular. İşçiler özelleştirmeye karşı sonuç alınana kadar çadırın sökülmeyeceğini belirttiler. Tes İş Sendikası Yatağan Şubesi'nin yapmış olduğu eyleme Kamu Sen'e bağlı Enerji Sen'de destek verdi.
Direniş Çadırı önünde açıklama yapan Tes İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, 2000 yılında özelleştirmecileri geri püskürttüklerini, bugün de aynı şekilde geri adım atılana kadar pes etmeyeceklerini belirterek; "Bildiğiniz gibi enerji özelleştirmelerinin yeniden hız kazandığı bir süreçten geçiyoruz. Halkımızın 90 yıllık birikimleriyle kurulan Termik Santrallerimizin ve maden ocaklarımızın haraç-mezat satılmasına tanık oluyoruz. Siyasi iktidar, bir kamu hizmeti olan ve stratejik bir öneme sahip, Termik Santraller ve maden ocaklarını yerli ve yabancı sermayenin azgın kar hırsına teslim etmeye, altın yumurtlayan tavukları kesmekte ısrar etmekte, bizlere ise işsizlik, sendikasızlık, 4C köleliği dayatmaktadır. 2000 yılında bu devir engellenemez, bu iş bitti, boşuna uğraşılıyor denildiği bir anda, bu santraller Enerji ve Maden işçilerinin onurlu direnişine, günlerce süren barikatlarına, çatışmalara sahne oldu ve tarih yazıldı. Bugün bu onurlu tarihi yeniden yazmanın arifesindeyiz. Öncelikle özelleştirmeye karşı mücadeleden zaferle çıkmak için dün olduğu gibi bundan sonra da birlik ve beraberliğimizi koruyarak kenetlenirsek, Enerji ve Maden İşçileri olarak birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için düşüncesiyle hareket ettiğimiz sürece, işimiz, aşımız, geleceğimiz için, en önemlisi ülkemiz için, hep beraber kuracağımız barikatlarımızla ve üretimden gelen gücümüzle onurlu tarihi yeniden yazacağımıza inanıyorum. Çünkü bizim emeğimizden başka satacak, zincirlerimizden başka kaybedecek hiç bir şeyimiz yok. Enerjide özelleştirmenin ülkemiz açısından dışa bağımlılık olduğunu, biz çalışanlar açısından işsizlik, sendikasızlık, 4C köleliği ve güvencesizlik demek olduğunu, halkımız açısından pahalılık ve karanlık olduğunu,
Bölgemiz açısından ekonomik çöküntü, fakirlik, yokluk ve yoksulluk olduğunu biliyoruz. YEAŞ Genel Müdürlüğü ve Yatağan İşletme Müdürlüğü hiçbir haklı gerekçesi olmadan, 150 yeni eleman alınması gündemdeyken, eleman eksikliğini bahane ederek 30 yıldır yaptığımız işleri parça-parça özel şirketlere satma telaşına düşmüştür. Enerji işçileri olarak, zaten yapmakta olduğumuz işimizin satılık olmadığını, işlerimizi sorunsuz olarak mevcut sistemle ve mevcut elemanla yapmaya devam edeceğimizi, yapılmak istenen ihalenin 4857 sayılı iş kanunun 2. maddesine aykırı olduğunu, hem yazılı, hem de sözlü olarak, yaptığımız uyarılar dikkate almamıştır. Sadece Yatağan olan ihale yerini Yeniköy Termik Santralı olarak değiştirmişlerdir. İhaleyi nerde yaparlarsa yapsınlar, nereye alırlarsa alsınlar bize vız gelir, tırıs gider. İşlerimizin tasfiye edilmesine, emeğimizin satılmasına, 200'e yakın arkadaşımızın mağdur edilmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Dün YEAŞ Genel Müdürü ve İşletme Müdürünün kanuna aykırı bir şekilde kurumun asli işlerini alt işverene vermek istemesi nedeniyle Yatağan Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. İdari Mahkemede de dava açacağız. Devlet adına, YEAŞ adına karar alanlar kanunla inatlaşmaktan vazgeçmelidir. Yöneticiler işlerimizi şirketlere vermeyi temel amaç olarak seçmiş bulunuyorlar. Çünkü özelleştirme arifesinde yapılmak istenen Tınaz kömür bant yolu, A4 kömür alma, kül curuf atma ve dış tesisler makina bakım servislerinin satışı. Öncelikle birlik ve beraberliğimizi bölüp parçalamaya ve Yatağan direnişini kırmaya yöneliktir. Bugün bu servisler, yarın öbür gün diğerleri gelecektir. Yatağan Termik Santralının sahipsiz olmadığını bir kez daha dosta, düşmana göstermek için buradayız. Yatağan Termik Santralı bir kamu kuruluşudur. Bizi yönetenler buraları kamu hizmetinin gereklerine göre yönetilmelidirler.
Hukuksal düzeyde girişimlerimiz sürerken, demokratik direnişimizi iş bırakma dahil kitlesel olarak çeşitli eylem biçimleriyle sürdüreceğiz. TES-İŞ Sendikası Yatağan Şubesi olarak son kez YEAŞ Yönetimini ve İşletme Müdürünü Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarını uymaya, 14 ocakta kurumun asli işini şirkete verecek olan ihaleyi iptal etmeye çağırıyoruz. Yatağan Enerji işçileri Santrale sahip çıkmaya devam edecek. Yasaya aykırı biçimde işlerinin satılmasına karşı demokratik-meşru direnişini sürdürecektir. Tüm sendikaları ve emekten yana tüm demokratik örgütleri de işlerinin satılmasına karşı direnen enerji işçilerine destek vermeye çağırıyoruz. İşimize, işyerimize, emeğimize sahip çıkmak için bugün buraya direniş çadırımızı kurup sonuna kadar nöbet tutacağız. Hep söylediğim gibi "Mücadele edenler her zaman kazanamazlar ama, kazananlar hep mücadele edenler olmuştur" dedi.
(MK-MB-İK)

10.01.2013 09:34:01 TSI

Editör: Wan Haber