Şanlıurfa Barosu tarafından "İnsan Hakları" konulu panel düzenlendi.
DSİ'nin konferans salonunda düzenlenen 'İnsan Hakları' paneline; Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Pelin Batu, Murat Belge ve Hilal Kaplan gibi isimler katılırken, Şanlıurfa'dan da; Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, Fevzi Yücetepe, Şanlıurfa Baro Başkanı Ali Fuat Bucak ve Şanlıurfa Barosu eski başkanları, üniversite öğrencileri ve Şanlıurfalılar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Baro Başkanı Bucak, Türkiye'de insan hakları konusunda son günlerde geri bir adım atıldığını savundu. Bucak, "Bu geri adıma karşı birçok mücadele veriliyor, adımlar atılıyor. Roboski katliamının 1. yılını anacağız. Halen bir haber yok, halen bir sonuç alınamadı. Hapishaneler ağzına kadar dolu, bir çok seçilmiş insan içerisinde halen daha bir sonuç alınamadı" diye konuştu.
Gazeteci-Yazar Hilal Kaplan ise, "Şanlıurfa'ya gelip de insan hakları konusunda konuşmayı mantıklı bulmuyorum. Çünkü burada insan hakları halen ihlal ediliyor" diyerek konuşmasına başladı.
Müslüman Kürtler ile Müslüman Türkler arasında kardeşlik kapısının kapandığı söyleminin ortalarda dolandığını belirten Hilal Kaplan, "Bir arada yaşama iradesi bağlamında ve şimdiye kadar 30 yıllık süreçte bir iç savaş olmadıysa bu söylem yersizdir. Yıllarca Fırat'ın batısının, Fırat'ın doğusundan haberi yoktu" dedi.
Kaplan'ın ardından konuşan Murat Belge, 12 Eylül'ün komünizmden Bülent Ersoy konusuna varıncaya dek bir çok noktaya el attığını ve insanlığı ortadan kaldırdığını söyleyerek, "Bu bağlamda ben solcuyum ya da bucuyum demeyerek herkesin insanlık kimliği adı altında insan haklarına sahip çıkması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"KADININ ÜLKEMİZDE ADI YOK"
Panelde kadın konusu üzerinde duran oyuncu Pelin Batu da, "Kocası, sevgili aşığı, sapığı konusunda kadın çok mağdur. Kadınların ölümlerinde inanılmaz bir yükseliş var. Kadınların insan olmadığı bir toplumda yaşayan bir kadın olarak, kadının altının çizilmesi lazım. Kadınların ülkemizde adı yok. Adı olmayınca insan hakları nerede kaldı" diyerek kadın hakları üzerine dikkat çekti.
Son olarak konuşan BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, siyasetten Pozantı'ya ve dokunulmazlık fezlekesine kadar birçok konuya el attı.
(RÇ-SO-Y)

15.12.2012 17:54:29 TSI

Editör: Wan Haber