Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanlığı'nın tertiplediği, kısa adı ECMO olan "Vücut dışı solunum ve dolaşım desteği" konusunda toplantı yapıldı.
Şanlıurfa Hilton Otel'de yapılan toplantıya, il ve il dışından konu ile ilgili birçok bilim adamı katılırken, ilk sunumu Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Başkanı Doç. Dr. Mustafa Göz yaptı.
Oldukça verimli gecen toplantıda; erişkin, çocuk ve yeni doğan hastalarda ani ortaya çıkan kalp ve akciğer yetmezliği, boğulma, kazalar ve zehirlenmelere bağlı akciğer ve kalp desteğine ihtiyaç duyulan hastalarda, hastanın iyileşmesine kadar geçen sürede hastayı hayatta tutan ECMO sistemi gündeme getirilerek tartışıldı.
Toplantı sonunda, bu sistemin dünyada son 5 yılda yoğun kullanım alanı olmasına rağmen ülkemizde kullanımının sınırlı olduğu bildirildi. Harran Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinin ise, ülkemizde ECMO uygulamalarında ilk sırada ve en deneyimli merkez olduğu vurgulandı.
(MUD-SO-Y)

12.02.2013 15:40:05 TSI

Editör: Wan Haber