BURSA - İnegöl Sanayiciler ve İşadamları Derneği (İNSİAD), üyeleri için güzel ve etkili konuşma (diksiyon) kursu düzenledi.

Ticaret ve Sanayi Odası çok amaçlı salonunda verilen eğitime sanayiciler yoğun ilgi gösterdi. İNSİAD Yönetim kurulu üyesi Mehmet Çetin Özel, yapılan çalışma ile ilgili şunları söyledi: "Bu seminerlerimizden biri olan Güzel ve etkili konuşma semineri için toplanmış bulunuyoruz. İster Yönetici, ister baba, ister abi, ister arkadaş olarak olsun tüm iş ve özel hayatımızda konuşarak iletişim kuruyoruz veya kurmaya çalışıyoruz. İşte bu kadar yoğun kullandığımız konuşma dilimizle ne kadar etkili olabiliyoruz diye üyelerimize bir soru sormayı amaçladık. Hepimizin bildiği bir atasözümüz var, 'tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır' deriz. Bu söz konuşmanın ne kadar önemli olduğunu net bir şekilde anlatmaktadır."
Semineri veren İstanbul Teknik Üniversitesinden Suna Okur ise şunları dile getirdi: "İş dünyasındaki başarımızı özel hayatımızı da etkiliyor, hatta sağlımızı da etkiliyor İş başarımız her şey gibi, şimdi buradan yola çıktığımız zaman ben zaten İş dünyasındaki başarı için Söz ustası olmayı önermiyorum. Aynı zamanda topluma dönüp baktığım zaman bir birini çok sevdiği halde insanların ayrıldığını akrabaların bir birlerine küstüğünü, birçok insanın kırgın kalpler durağında beklediğini görüyorum. Sebep büyük oranda dili iyi kullanamamak, Söylemek istediğini söyleyememek, kendini iyi ifade edememek. Bunlardan kaynaklı sorunlarımız var. Bizim okullarımızda ne yazık ki üslup eğitimi verilmedi, İnsanlar, işte doğru telaffuz edersem veya kelimeleri doğru dizersem sadece bu şekilde mi anlaşırım. Yani böyle bir anlaşma biçimi olduğunu zannediyor."
Japonlar'ın 'hayır' kelimesini kullanmadığına dikkat çeken Okur, şöyle devam etti: "Onlarla yaptığım eğitimlerde bu gerçeği fark ettim. İş dünyasında da 'hayır' demeden reddetmek. Çok güzel bir cümle vardır, 'Bir diplomat evet diyorsa 'belki' demektir. 'Belki' diyorsa 'hayır' demektir. 'Hayır' diyorsa diplomat değildir' Bir cümle daha var, 'Başarısız olmanın en kestirme yolu her şeye 'evet' demektir' İş Dünyasında da karşı taraftaki kişileri kırmadan ilişkileri götürmeliyiz."
Program sonunda İNSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çetin Özel, eğitmen Suna Okur'a teşekkür plaketi verdi.

CİHAN

Editör: Wan Haber