Depremde hasar gören sanayi sitesinde bulunan iş yerlerinin sorunlarının çözülemediğini belirten Küçük Sanayi (Oto)  Sitesi Kooperatif Başkan Yardımcısı Muhittin Yıldızbaş, “AFAD tarafından 752 kayıtlı iş yerimizin yüzde 70’ine yıkım emri verildi. 380 iş yerinin inşaatı da devam ediyor. Tek katlı olan bu iş yerlerinin   güçlendirerek işlevini sürdürebileceğine inanıyoruz.. Çünkü yıkılan iş yerlerinin yerine kısa sürede iş yeri yapılması mümkün değil. Keşke hasarlı binalarımızın tamamı yıkılarak kısa sürede yeniden iş yeri yapılabilse.  Bu nedenle ağır hasar raporu verilen iş yerlerimizin orta hasara çevrilmesini istiyoruz. Orta hasara dönüştürülen iş yerlerimizi güçlendirme ile depreme dayanıklı hale getirebiliriz.
 
Esnafın dayanacak gücü yok
İşyerlerimizde küçük çatlaklar olan yerlere bile yıkım raporu verildiğini iddia eden Yıldızbaş, “  İş yerlerinin teknik elemanlar tarafından yeniden incelenmesi gerekiyor. Gerçekten tehlike arz edecek yerler varsa yıkılsın.  Tehlike arz edecek bir sorun yoksa orta hasar verilerek iş yerlerimizin güçlendirilmesine imkan sağlansın. Bunun yanında hukuki sorunlarda ortaya çıkmaktadır. ” dedi.
 
Sınır ticareti canlandırılmalıdır
Sınır ticareti durduktan beri sanayide de işlerin iyi gitmediğini belirten Yıldızbaş,” Sınır ticareti canlandırılmalıdır. Ayrıca kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bu sanayi için başlı başına bir problemdir. İş-Kur’dan gelen personeller vasıflı olmadıkları için işimize yaramıyor. İş-Kur 2 ay sigorta yatırdıktan sonra artık yatırmıyor. Bu elemanların sigortasını yine biz yatırmak zorunda kalıyoruz. Bu nedenle Van’ın esnafının sorunlarına özgü çözüm gerekiyor” dedi.
 
Belediyenin müdahale etmesi gerekir
Sanayi sitesinin başlı başına bir asfalt problemi olduğunu belirten Yıldızbaş, “Sanayi sitesi içinde çarpık, kaçak yapılaşma var. Belediyenin çarpık imara, kaçak yapılaşmaya müdahale etmesini istiyoruz Ayrıca hurdacıların sanayi sitesinden çıkarılarak ayrı bir yere taşınması gerekir. Bu konuda esnafımız çok rahatsız. Çünkü hurdacılar araçları söküp işlerine yarayanları alıyorlar işe yaramayanları da sokağın ortasına bırakıyorlar. Bu nedenle hurdacılara sanayi sitesi dışında ayrı bir yer temin edilmeli” dedi. 
Fazıl ERÜŞ - Vansesi
Editör: Wan Haber