Sanatçılar Girişimi kurucularından olan ve oluşumun sözcülüğünü de üstlenen Orhan Kurtuldu, Sanatçılar Girişimine mensup bazı sanatçıların Çorlu Cumhuriyet Meydanı Belediye binası önünde açlık grevi başlatan işçilere destek olmak üzere 4 Şubat 2013 Pazartesi günü Çorlu'ya geleceğini söyledi.
Sanatçılar Girişimi olarak açlık grevinde bulunan Daiyang SK Metal İşçileri için Çorlu'da olacağız diyen Orhan Kurtuldu: "Daiyang SK Metal fabrikasında yoğun iş kazalarının yaşandığını biliyoruz. İşçilerin açlık sınırında bir ücretle çalıştırıldıklarını biliyoruz. Güney Koreli işverenlerin sendikanın örgütlenmesini engellemek istediklerini biliyoruz. Güney Kore'den grev kırıcı olarak turist vizesiyle kaçak operatör getirttiğinizi de biliyoruz" dedi.
İşçilerin neler istediğini de sıralayan Kurtuldu: "İnsanca bir yaşam sürdürebilmeleri için haklarını talep ediyorlar. Haklarını alamayan ve iş güvenliği talepleri karşılanmayan işçi kardeşlerimiz son çareye başvurdular ve greve gittiler. Yani yasal haklarını kullandılar. Sonra yasal haklarını kullandılar diye hemen işverenin tehdidiyle karşılaştılar. "Aileleriniz aç kalır, sürünürsünüz. İşyerinize sahip çıkın. Sendikaya güvenmeyin" denildi" diye konuştu.
İşyerinize sahip çıkın diye feryat eden işverenler işçilerine sahip çıkıyorlar mı diye de soran Kurtuldu: "İşçilere açlık sınırının altında ücret vererek mi sahip çıkıyorlar. Bu nasıl bir vicdansızlıktır. Bu nasıl bir gözü doymazlıktır. Bu nasıl bir sömürü düzenidir böyle. Güney Koreli işverenlere sesleniyorum. Kaçak işçilerle fabrikada üretim yapamazsınız, bu suçtur. Fabrikadaki malı grev süresince dışarı çıkaramazsınız. Sendikayı fabrikaya sokmamazlık yapamazsınız. Ülkemin işçilerini sömüremezsiniz. Yasal haklarını kullanmalarına, sendikal örgütlenmelerine engel olamazsınız. Bizler bu ülkenin sanatçıları buna asla izin vermeyiz. Siz işçi kardeşlerimizi sahipsiz ve yalnız mı sandınız. İşçilere karşı giriştiğiniz bu acımasız, bu vicdansız, bu haksız ve yasal olmayan tüm girişimlerinizi reddediyoruz" şeklinde konuştu.
Kurtuldu ayrıca: "Bu haklı mücadele işçilerin hakları teslim edilinceye kadar devam edecektir. Biz bu ülkenin sanatçıları olarak emek mücadelesinin her zaman yanında olacağız. Bir ülkede emek sömürülüyorsa o ülke fakirleşiyor demektir. Bir ülkede emekçiler eziliyorsa o ülke demokrasiden uzaklaşıyor demektir. Bir ülkede hak arayanlar susturuluyorsa o ülkede hukuk yok demektir. Ülkemizin neresinde bir sorun varsa Sanatçılar Girişimi de orada olacak. Sevgili işçi kardeşlerimiz mücadeleniz mücadelemizdir. Sonunda kazanan emek ve alın teri olacaktır" diye konuştu.
Kurtuldu, Sanatçılar Girişimi içerisinde yer alan bazı sanatçıların 4 Şubat 2013 Pazartesi günü Çorlu'ya gelerek açlık grevindeki işçilerle yan yana olacağını ve destek vereceğinin altını çizdi.
(SŞ)

02.02.2013 15:47:25 TSI

Editör: Wan Haber