İlhan Siyahtaş

Van’ın en merkezi yeri olan, Cumhuriyet Caddesi, PTT yanında bulunan, insan trafiği yoğunlu yaşayan Sanat Sokağı’nın bakımsız, çirkin adeta terk edilmiş görüntüsü vatandaşları rahatsız ediyor.  Vatandaşlar sokakta bulunan ve 2011 yılında meydana gelen depremde ağır hasar gören, halen yıkılmayı bekleyen Türk Telekom binasının da yıkılarak çirkin görünümünün ortadan kaldırılmasını dile getirdiler.
 

Eski Van Belediye Başkanı Şahabettin Özarslaner döneminde kültür ve sanat etkinlikleri yapılması amacıyla Sinemalar Sokağı isimi değiştirilerek araç trafiğine kapatılan daha sonra da Sanat Sokağı ismi verilen sokak şimdi ismine yakışmayan görünümde. Birçok belediye başkanı döneminde büyük paralar harcanarak farklı projeler ile uygulanan sokak ilgisizlik nedeniyle beklenen görüntüsüne bir türlü kavuşamadı.  
 

Sokak en son 2011 yılında Van Belediye Başkanı  Bekir Kaya döneminde hazırlanan proje kapsamında yeni ışıklar, oturma bankları, elektronik bariyerler ve çiçeklendirmelerle yenilenmişti.  2011 depreminden sonra kaderine terk edilen, bakımsız çirkin görüntüsü ile ürkütücü hale gelen sokak ilgi bekliyor. Vatandaşlar turizm kenti Van’ın merkezi yerinde bulunan, adeta şehrin yüzünü yansıtan sanat sokağının ismine ve işlevine yakışan görünüme kavuşturulması gerektiğini söylediler. Çevre esnafları ve sokaktan geçen vatandaşlar da çirkinleşen sokağın sigaracı tezgâhları ile esir alındığını,  akşam karanlığında insanların sokaktan endişe içinde geçtiğini dile getirerek Gümrük Müdürlüğü yerine yapılan Sanat Parklı ile sokağın birleştirilerek yeni bir görünüme kavuşturulmasını ifadelerinde bulundular.   

Editör: Wan Haber