Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, Samsun'da günlük olarak ortalama 110 bin 447 ekmeğin israf edildiğini söyledi.
Samsun'da 411 faal ekmek fırını olduğunu söyleyen Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, "Bu sayı Samsun için çok fazla. Mevcut işletmeye açık fırınların yüzde 30 kapasiteyle çalışıyor. Günlük ortalama Samsun genelinde 875 bin 995 tane ekmek üretiliyor. Bunlardan 765 bin 547 tanesi tüketiliyor ve 110 bin 447'si israf ediliyor. Türkiye'de ise yaklaşık günlük olarak 6 milyon 500 bin ekmeğin israf olduğunu görebiliyoruz" dedi.
İsraf edilen ekmeklerle bir devlete bakılabileceğini ifade eden Yiğit, "Samsun Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde 9 adet kapalı fırın bulunmaktadır. Türkiye genelinde olduğu gibi, Samsun ili ve ilçelerindeki ekmek israfı fırın sayısının fazla olması sebebiyle işletmelerin atıl kapasite ile çalışmasından kaynaklanmaktadır. Fırın ruhsatlarının nüfus planlanmasına göre verilmesini istiyoruz. Ekmeğin çeşitli fiyatlara satılması ise haksız rekabete yol açmaktadır. Bunun önlenebilmesi için de temel gıda maddesi olan ekmeğimizin satış fiyatı belirlenirken, tavan ve taban satış fiyatı uygulamasına gidilmesini arz ve talep ediyoruz" diye konuştu.

"BEYAZ EKMEĞİN KEPEK ORANI ARTTIRILSIN"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Beyaz ekmeği sofralarımızdan kaldıralım. Buğday unundan ekmek üretelim. Bunun yanında kepek oranı yüksek ekmeği sofralarımıza getirelim" sözlerini değerlendiren Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, beyaz ekmeğin tamamen kaldırılması yerine beyaz ekmekteki kepek oranının arttırılmasının daha iyi olacağını savundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasını bütün vatandaşların sağlığı açısından önemli olduğunu belirten Yiğit, "Beyaz ekmeğin, sindirim organlarında sıkıntı oluşturduğu bulunuyor. Bence beyaz ekmeği tamamen kaldırmak yerine kepek oranı artırılmalı. Tabii ki bu genel anlamda fırıncıların yapabileceği bir şey değil. Bunun için un fabrikalarında yeniden revizyona gidilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

"UNLU MAMULLER EKMEK YAPMASIN"
Unlu mamullerinde ekmek ürettiğini ifade eden Yiğit şöyle konuştu: "12 Nisan 2008 tarihinde çıkan yönetmeliğe göre ekmek ve ekmek çeşitleri üreten yerlerde 250 metre baz alınmıştı. Ekmek ve ekmek ruhsatı olmayan işletmelerin hiçbir şekilde ekmek üretemeyeceği yönetmelikte açıkça ifade ediyor. Ancak bugün un ve unlu mamullerinin de ekmek ürettiğini görüyoruz. Bunlara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir yönetmelik göndermiştir ama ben Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin hiçbir şekilde bunların üzerinde durmadığı kanaatindeyim. Biz fırıncılar olarak herkesin üretmesi gereken mamulleri üretmesini istiyoruz. Unlu mamuller pasta, kuru pasta, çörek ve börek gibi mamuller yapıyorsa, bunun ekmek yapmasını önleyici tedbirlerinin de alınması tamamen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine ait olduğu kanaatindeyim. Fırınlar nasıl pasta, börek yapamıyorsa, unlu mamullerin de ekmek yapmamasını istiyoruz."
(GKH-SLH-Y)

01.02.2013 10:36:29 TSI

Editör: Wan Haber