Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'nın hizmete açılmasıyla hinterlandında yaklaşık 400 milyon nüfus bulunan Türkiye, kuzey-güney ve batı-doğu koridorları üzerinde etkin bir konuma gelecek.
Rusya'dan Orta Asya ve Orta Doğu'ya kombine yük taşımacılığının Türkiye üzerinden yapılmasını sağlayan Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'nın resmi açılış töreni, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım ve Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov'un katılımıyla yarın Samsun Limanı Sanayi Rıhtımı'nda gerçekleştirilecek. Türkiye ve Rusya arasında demiryolu hat açıklıklarının farklı olması nedeniyle yapılamayan demiryolu taşımacılığını mümkün hale getirmek amacıyla 2005 yılında başlatılan SamsunKavkaz arasında Tren Feri Hattı Kurulması Projesi ile geniş hat açıklığına sahip vagonlardaki yükler Rusya'nın Kavkaz Limanı'ndan tren ferileri ile Samsun Limanı'na getirilip, buradan da Türk demiryolu hat açıklığına uygun (UIC) bojilerle değiştirilerek demiryolu şebekesinde ya da Türkiye üzerinden transit olarak Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine taşınıyor. TCDD gabarisine uygun olmayan Rus vagonlarındaki yükler ise, Samsun Limanı'nda karayolu araçlarına veya TCDD vagonlarına aktarılıyor.
Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'nda 22 Aralık 2010 tarihinden beri yapılan karşılıklı 62 seferde 2 bin 298 vagonla yaklaşık 63 bin ton yük taşıması gerçekleştirildi. Proje ile hinterlandında yaklaşık 400 milyon nüfus bulunan Türkiye, kuzey-güney ve batı-doğu koridorları üzerinde etkin bir konuma gelecek. Yatırım maliyeti 10 milyon TL olan ve ilk aşamada yıllık 200 bin ton taşıma yapılması planlanan proje; Türkiye ile Rusya arasında bir kombine taşımacılık sistemi oluşturarak, taşıma maliyetlerinin azaltılmasını ve taşıma sürelerinin kısaltılmasını sağlayacak. Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin gelişimine katkıda bulunacak, Karadeniz limanlarına yapılacak bağlantılarla TRACECA koridorunu geliştirecek. Türkiye ve Rusya üzerinden Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler (Ukrayna, Romanya, Bulgaristan), Türki Cumhuriyetler ve İskandinav ülkelerinin Akdeniz, Ortadoğu, Orta Asya, Hindistan ve Çin bağlantısını da sağlayacak.
(EY-CC-E)

18.02.2013 11:14:15 TSI

Editör: Wan Haber