Tarihi kanal içinde yetişen bitkilere, zamanla kalsiyum ve karbonatlı suyun, yapışmasıyla oluşan Şamran Mercanları, kanal temizliği sırasında çıkartılıp kenarına bırakılıyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr Mustafa Sarı, Şamran Mercanları'nın ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Sarı, "Bu mercanlarımızdan heykeltıraşlar eserler üretmek isterlerse bu yumuşak materyalden kimbilir nasıl bir sanat eseri çıkarılır. Peyzajda veya yapay şelalelere dünyanın parasını vermek yerine bunları kullanabiliriz" diye konuştu. 

Gürpınar'dan Van'a su taşımak için yaklaşık 3 bin yıl önce Urartu Kralı Menua tarafından yaptırılan Şamran Kanalı halen bölgenin sulama suyu ihtiyacını karşılarken, içindeki Şamran Mercanları da görülmeye değer. Sadece sulama kanalı olarak bilinen ve bölgeye halen can veren kanal içinde yetişen su bitkisinin zamanla kalsiyum ve karbonatlı suyun, bitkilere yapışmasıyla oluşan Şamran Mercanları, kanal meziliği sırasında çıkartılıp kanal kenarına bırakılıyor. Şimdi bu mercanların ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Tarihi kanalda incelemerde bulunan YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, bu mercanlara Şamran Mercanları adını verdiklerini ve tarihi kanal ile birlikte var olmasını istediklerini söyledi. Prof. Dr. Sarı şöyle konuştu: 

"Bu tarihi kanal 3 bin yıldır hangi acılarla hangi sevgilerle hangi düşüncelerle yapıldı onu bilmiyoruz. Keşke bilebilseydik. Van'ın, Edremit'in bahçelerine hayat taşıyor. Şamran Kanal'ından akan bu suda kireç, kalsiyum, karbonat çok yüksek. Bu kanal içinde yetişen bir çeşit su bitkisi var. Bu kanalın içinde büyüyen bu bitkilerin üzerine bu kalsiyim karbonatlar çökelilip birikiyor. Yapraklarını gövdesini sarıyor. Sonra o bitkiyi öldürüyor. Sonra O bitkinin aralarından akmaya devam ediyor. O bitki filtre gibi Bütün kalsiyim karbonatı süzüyor. Üzerinde biriktirmeye devam ediyor. Kanalı komple kapatacak hale geldiğinde ise çıkarılıyor. ve Şamran Mercanı ortaya çıkarıyor." 

'EKONOMİYE KAZANDIRILABİLİR' 

Şamran Mercanlarının şimdiye kadar keşfedilmediğine değinen Prof. Dr. Sarı, bu mercanların geniş kullanım alanlarına sahip olduğunu söyledi. Kanalda oluşan mercanların bir süre sonra çıkatıldığını ve hiçbir şekilde kullanılmadığını belirten Prof. Dr. Sarı, "Bu mercanlarımızdan heykeltraşlar eserler üretmek isterlerse bu yumuşak materyalden kimbilir nasıl bir sanat eseri çıkarılır. ya da peyzajda kullanıbaliriz. Yapay şelalelere dünyanın parasını vermek yerine bunları kullanabiliriz. ve Şamran Mercanı diye ilimize bölgemize değer katmış oluruz" diye konuştu. DHA

Editör: Wan Haber