SAMGAZ Müşteri Hizmetleri Müdürü Esra Göktepe, lisans sınırları dahilinde serbest tüketici statüsü kazanan abone listesinin duyurulduğunu söyledi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 13 Aralık 2012 tarih, 4168 sayılı kurul kararının 1.maddesi gereği, konut tüketicileri; evsel tüketiciler hariç olmak üzere, tüm tüketicilerin serbest tüketici statüsünde olduğunu bildiren Esra Göktepe, 2.maddede konut tüketicileri; evsel tüketiciler için serbest tüketici olma sınırının 300 bin m3 olduğunu, ayrıca serbest tüketici limiti için tek sayaçtan ölçülen tüketim miktarı dikkate alınacağını kaydetti. Göktepe, "Kurul kararının 4. maddesi gereği tüketim miktarına bakılmaksızın, elektrik ve ısı enerjisi üreten kojenerasyon tesisi sahibi kişiler ve kullanıcı birlikleri serbest tüketici statüsündedir" dedi.
Esra Göktepe, doğal gaz piyasasında gerçek ve tüzel kişilerin serbest tüketici statüsü kazanmaları ve bu statüden çıkmalarına, bu statüden kaynaklanan hakların kullanımına ve bu hakların kullanımına bağlı olarak serbest tüketiciler ile lisans sahibi tüzel kişilerin hak ve yükümlülüklerine ilişkin olarak, bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar uygulanmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 13 Aralık 2012 tarih, 4169 sayılı kurul kararı alındığı bilgisini aktardı.
Göktepe, "BOTAŞ tarafından 2013 yılı Ocak dönemi için dağıtım kuruluşu serbest olmayan tüketici grubu için birim fiyat tarifesi, dağıtım kuruluşu serbest tüketici grubu yıllık sözleşme miktarı 300 bin Sm3 ve altında olan aboneler için kademe 1 birim fiyat tarifesi ve dağıtım kuruluşu serbest tüketici grubu yıllık sözleşme miktarı 300 bin Sm3 üzerinde olan aboneler için kademe 2 birim fiyat tarifesi açıklanmış olup bu kapsamda tahakkuk ve faturalandırma işlemleri gerçekleştirilecektir. Serbest tüketici grubunda yer alan ancak yıllık tüketim miktarı 300 bin Sm3 ve altında olan aboneler birim fiyat tarifesi; serbest olmayan tüketici grubu için geçerli olan birim tarifesi ile aynı olmaktadır" diye konuştu.
Esra Göktepe sözlerine şöyle devam etti: "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 13 Aralık 2012 tarih, 4168 sayılı kurul kararının 7.maddesinin a bendinde 'Tedarikçiden doğal gaz satın almak isteyen serbest tüketicilerin, dağıtım şirketine yazılı başvuruda bulunarak mevcut sayaçları ile ilgili teknik bilgi alması ve dağıtım şirketinin talebi halinde, dağıtım şirketinin belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde bedeli kendilerine ait olmak üzere, sayaçlarını dağıtım şirketine anlık bilgi akışı sağlayacak şekilde, dağıtım şirketinin istediği uzaktan okuma sistemine uygun hale getirmesi gerekmektedir' denilmektedir. 8.maddenin b bendinde ise 'Serbest tüketicinin, dağıtım şirketinden doğal gaz arzı sağlamasına rağmen, dağıtım şirketiyle sözleşme yapmaması durumunda, sözleşme yapılana kadar, dağıtım şirketi serbest tüketiciye, ilgili dağıtım bölgesinde geçerli olan en yüksek sistem kullanım bedeli uygular' hükmü yer almaktadır. Abonelerimiz doğal gazı şirketimizden satın almaya devam edebilecekleri gibi, gerekli şartları yerine getirmeleri halinde herhangi bir tedarikçiden de satın alma hakkına sahip bulunmaktadırlar. Şirketimizin lisans sınırları dahilinde serbest tüketici statüsü kazanan abonelerimizin listesine kurumsal internet sitemiz olan, 'samgaz.com.tr' adresinde yer alan duyurular bölümünden ulaşabilirler."
(SAM-SLH-Y)

17.01.2013 14:57:55 TSI

Editör: Wan Haber