SAMGAZ, abonelerini genelde kış aylarında yaşanan baca gazı zehirlenmelerine karşı uyardı.
SAMGAZ İşletme ve Tesisat Müdürü Murat Aras, bu aylarda muhakkak bacaların yetkili bir firmaya temizlettirilmesi gerektiğini söyledi. Doğal gaz abonelerini, muhtemel baca gazı zehirlenmelerine karşı alınacak önlemler hususunda bilgilendirerek; doğal gaz tüketiminin arttığı bu aylarda, baca kontrollerinin ve bakımlarının yaptırılmasının önemli olduğunu bildiren Murat Aras, doğal gazın zehirlemediğini, doğal gazın yanması sonucunda ortaya çıkan karbonmonoksit gazının zehirlenmelere yol açtığını, kış döneminde güvenli doğal gaz tüketiminin gerçekleştirilebilmesi amacıyla mutlaka tesisatların kontrol ettirilmesi gerektiğini, herhangi bir kaçak durumunda doğal gazın ortamda birikmesini önlemek için pencerelere takılan menfezlerin kesinlikle kapatılmaması gerektiğini, ortamda çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku algılandığında abonelerin "187 Doğal Gaz Acil İhbar Hattı"nı arayarak bilgi vermeleri konusunda uyardı.
Aras, "Karbonmonoksit her ne kadar renksiz, tatsız, kokusuz olsa da karbonmonoksiti solumak, bulantıya, baygınlığa, soğuk algınlığına ve benzer semptomlara neden olur. Aşırı oranda karbonmonoksite maruz kalmak ölüme neden olur. Pişirme ocakları ve bacalı doğal gaz cihazları 12 metreküpten daha küçük hacimlere yerleştirilemezler. Bu tip cihazların bulundukları mahalden en az 100 cm2 net geçişli atmosfere açılan havalandırma menfezleri bulunmalıdır. Bu menfezler sürekli açık kalmalıdır. Menfezin cihaz karşısındaki duvar veya pencereden açılmasına özen gösterilmelidir" dedi.
Aras, cihazların bulundukları alanların büyüklüğü ne olursa olsun bacalı cihazlar açık balkon, yatak odası, banyo, WC gibi yerlere konulmadığı gibi banyo, WC ve yatak odalarından duman boruları geçirilerek baca bağlantısının da yapılamayacağını belirtti.
Murat Aras şöyle devam etti: "Bacalı cihazların bulunduğu bölümde iyi çekiş yapan bir baca bulunmalı ve cihaz mutlaka bu bacaya bağlanmalıdır. Atık gaz boruları kapı ve pencere gibi yapı elemanlarından en az 20 cm uzakta olacak şekilde yerleştirilmelidir. Doğal gaz cihazlarının ısınan dış yüzeyleri ile kullanılan eşyalar arasındaki açıklık en az 50 cm olmalıdır. Denge bacalı yani hermetik doğal gaz cihazlarının bacaları mutlaka atmosfere açık, hava sirkülasyonu olan yerlere bağlanmalıdır. Bacalı cihazlar yanma için gerekli olan havayı bulundukları ortamdan almaktadırlar. Estetik kaygılar nedeniyle bu cihazların bir dolap içine alınmaları yanma için ihtiyaç duyacağı taze havayı engellemektedir ve yanma kalitesini düşürmektedir."
(SAM-SLH-Y)

11.01.2013 16:35:25 TSI

Editör: Wan Haber