Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Şenevler mahallesinde ikamet eden ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar ineklerine saman alamayınca, yörede 'Geven' olarak bilinen dikenli otaların bir bölümünü yakarak yedirmek zorunda kalıyorlar.
Dağdan topladıkları dikenli otları yakarak ineklerine yedirmek zorunda kaldıklarını söyleyen Maşallah Arıtürk, saman fiyatlarının pahalı olmasından dert yandı. Maşallah Arıtürk, dikenli otları yakarken küçük kardeşleri ve annesi de kendisine yardımcı oluyor.
Geçen yıl hayvanların çiftini 4-5 bin liraya satın aldıkları hayvanlara tam anlamıyla doyuramadıklarını anlatan Arıtürk, kış mevsimi olması nedeniyle dağdan dikenli otları yem olarak kullandıklarını ifade etti.
Her gün babası ile birlikte dağa çıkarak dikenli ot toplayan Maşallah Arıtürk, daha sonra hayvanların ağızlarının yara olmaması için bu otların dikenli bölümlerini yaktıklarını söyledi. Evlerinin önünde yağışlarda ıslanmaması için naylon brandanın altında muhafaza ettikleri dikenli otları saman niyetine ineklerine yedirdiklerini anlatan Arıtürk, "Hayvanlarımız satılmadı ve elimizde kaldı. Tonu bin lirayı geçen samanı da alamıyoruz. Mecburen dağlardan dikenli ot toplamaya gidiyoruz. Geçtiğimiz yıl hayvanların çiftlerini 4-5 bin liraya aldık. Şimdi bize 2-3 Bin TL veriyorlar. Biz de satmak istemiyoruz. Bu kadar masraf ettiğimiz hayvanlardan zarar ediyoruz. Babamla evimizin karşısında bulunan dağa çıkıp bu dikenli otları toplamaya gidiyoruz. Topladığımız bu otların diken bölümlerini yakarak hayvanlara veriyoruz" şeklinde konuştu.
Topladıkları otların dikenlerini yakmadan verdikleri takdirde hayvanların ağızlarının yara olacağını belirten Arıtürk, "Bu otları yakmadan hayvanlarımıza veremeyiz. Bu nedenle yaktığımız ateşte bu otların kısmen yakıp parçalara ayırıp vermek zorunda kalıyoruz" dedi.
(VO-MET-Y)

31.12.2012 14:03:45 TSI

Editör: Wan Haber