MANİSA - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)'ndan aldığı 43 bin lira kredi ile saman saplarından kapı çelengi üreten Gülfer Kızılçay, ham olarak Almanya'ya ihraç ediyor. Anadolu kadınının eğitimsiz de olsa çalışınca neler başarabileceğini gösteren 44 yaşındaki Kızılçay, günde 800 ile bin 200 adet kapı çelengi imal ederek hem kendisi kazanıyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Kızılçay'ın hedefi, kapı çelenklerinin süslemesini de kendi yapmak.

İlkokul mezunu Gülfer Kızılçay, 27 bin lirası hibe olan 43 bin lira krediyle kendi işinin patronu oldu. Bir atölye kuran Kızılçay, çalıştırdığı dört işçiyle ülkeye döviz kazandırıyor.
Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı Dereli köyünde 12 yaşında babasız kalan genç kadın, evlendikten sonra Manisa'nın Alaşehir ilçesine yerleşmiş. Çelenk üretmeye şans eseri başladığını dile getiren Kızılçay, şunları anlattı: "15 yıl çalıştığım çiçekçi firması, kuru çiçek ihracatı yapıyordu. Burada Alman firmalarının Noel çelengi taleplerini, bir gurbetçi arkadaşımızdan öğrenmiştim. Biz de kuru çiçek ihracatı yapan firmaya bu çelenkleri yapıyorduk. Bu işi çok iyi öğrenmiştim ancak bir süre durdu. Gurbetçi arkadaşımın bu konudaki sözleri hiç aklımdan çıkmamıştı. Firmaya çelenkleri yapacağımı söyledim ancak yeterli para bulamıyordum. Oğlum Onur, dış ticaret okuyordu. Ona bahsedince internetten araştırdı. Almanya'daki firmayla yazıştık. Bu arada girişimci kadınlara KOSGEB'den krediyle ilgili haberleri de almıştım. 2010 yılında bu fırsatı kaçırmadım. Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nın KOSGEB ile ortaklaşa açtığı eğitim kurslarına katılarak, Noel ve cenaze çelenkleri ile ilgili projemi sundum. Kursta ve mülakatta ortaya koyduğum somut örneklerle kredi almayı hak kazandım. Bu iki makineyi Almanya'dan getirterek atölye kurup imalata başladım."

İşlerinin sezonluk olduğuna değinen Kızılçay, "Nisan sonunda işe başlarız, kasım sonunda biter. İşin sonunu iyi görmek anlamında öncelikle 27 bin liralık hibe krediyi kullandık. 70 bin liralık krediden ise sadece 16 bin lira kullanarak bu işyerini kurdum. Aldığım krediyle yanımda işçi çalıştırıyorum ama öncelikle eşim Duran ile birlikte kızım Duygu ve oğlum Onur, okul haricinde bize destek verdi. Yaz sezonunda dört işçi arkadaşımı vardiyalı çalıştırıyorum. İşçilerim 8 saat çalışıyor. Ben işin sahibi olarak, eşim ve çocuklarım vakit buldukça bazen 18 saat aralıksız makinelerin başında kalıyoruz. Bir noktada ailenin tüm fertleri burada. Oğlum işe girdi, kendi dalında çalışıyor, kızım da öyle." şeklinde konuştu.

Üren sayısının 2012 yılında 50 bin civarında olmasını beklediklerini belirten Kızılçay, "Bu çelenkleri Almanya'daki talepçi firmamız, kurutulmuş çiçek alımı yaptığı firma vasıtası ile alıyor. Bazen doğrudan da gönderiyoruz, nakliyeyi onlar üstleniyor. Satışımız, çelengin ebadına göre değişiyor. 75 santimetreden başlayıp 30 santimetre çapa kadar çelenk üretiyoruz. Tanesi 30 ile 70 kuruş arasında satıyoruz." dedi. 200 bin çelenk yapmayı hedeflediklerini ve dört makine alırlarsa siparişlere cevap verebileceklerini aktaran Kızılçay, "Biz çelenkleri çıplak gönderiyoruz, orada süsleniyor. Biz burada süslemek istiyoruz, Almanlar da öyle istiyor, motif istiyorlar. Biz de daha fazla büyümek istiyoruz ama borçlanmak istemediğim için ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Önce aldığım krediyi ödeyeceğim, sonra önümüzdeki yıllarda yeni kredi kullanıp işleri daha da büyütebilirim." diye konuştu. CİHAN

Editör: Wan Haber