Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesinde, Vali Erol Ayyıldızın eşi Uzman Doktor Dilek Didem Ayyıldız önderliği Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü Koordinatörlüğü'nde gerçekleştirilen Mobil KETEM uygulaması kapsamında 20-69 yaş arası bayanlara sağlık taraması yapıldı.
Saltukova Beldesinde, Vali Erol Ayyıldızın eşi Uzman Doktor Dilek Didem Ayyıldız önderliği, Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü Koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Mobil KETEM uygulaması 20-69 yaş arası aralığındaki bayanlara, meme kanseri, rahim ağzı kanseri, konusunda eğitim verildi. Kendi kendine meme muayenesi öğretildiği bayanlardan pap smaer alınmaktadır. Çaycuma Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi İlçe Sağlık Müdürü Dr. Öznur Özdemir, "Şimdiye kadar Çaycuma Merkez, Filyos Karapınar, Nebioğlunda taramaları tamamlanan 1394 bayana eğitim verildi ve 1055 pap smaer alındı. Saltukova Beldesinde, Belediye binasında devam eden taramalarda, 175 pap smaer alındı ve 260 kişiye eğitim verildi. Taramalar öncelikle Çaycuma ilçesinde başladı. Ve tüm Zonguldak genelinde devam edecektir. Zonguldak KETEM ve AÇSAP ile Çaycuma Toplum Sağlığı Merkezinde, yaklaşık 30 kişilik bir ekip tarafından çalışmalar yürütülmektedir. Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü, buradaki çalışmalarımızı gönülden desteklemektedir. Bunu da Belediye binasının tamamını hizmetimize açarak göstermiştir. Desteklerinden ötürü Belediye Başkanı Adil Düzlü'ye teşekkür ederiz" dedi. Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü," Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı ekipleri tarafından, kısa adı KETEM olarak bildiğimiz, Kanser Teşhis ve tarama Merkezi yetkilileri tarafından, 20 yaş üzeri bayanlara yönelik tarama başlatıldı. Bu taramalar halen devam ediyor. Beldemizde oldukça yoğun bir ilgi var. 20 yaşın üzerindeki tüm bayanlar bu etkinliğe katılıyorlar. Bu etkinlik içerisinde, kendilerine meme ve rahim kanseri ile ilgili bilgilendirme yapılıyor. İsteyenlerden de muayene edilerek örnek alınıyor. Bu örnekler KETEM tarafından değerlendirilerek herhangi bir şüpheli durum olmasında ise merkeze davet edilerek, burada kontrolleri ve muayeneleri devam edecektir. Bu uygulamanın vatandaşlarımızın ayağına kadar gelmesi gerçekten güzel bir şey, İl Merkezlerine giderek beklide tam gününü bu muayenelere ayırmak zorunda kalan vatandaşlar, doğrudan bunu belediyemize gelerek aynı gün içerisinde 10-15 dakika gibi kısa bir sürede halledebiliyorlar. Yaklaşık olarak KETEM Merkezinden 30 kişilik bir ekiple çalışmaları sürdürüyorlar. Halkın yoğun talebi nedeniyle bugünde çalışmalarımız devam ediyor. Bugün itibarıyla yaklaşık 300 civarında vatandaşlarımızın kontrolleri yapıldı. Önümüzdeki günlerde tekrar talep yoğun olması sebebi ile, bu uygulama devam edecektir. 2 gün daha beldemizde çalışmayı planlıyorlar. Yoğun kar yağışı sebebiyle ekipler buraya intikal edemedi ama ilçemizden gelen ekip ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Düzlü KETEM yetkililerine, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldızın eşi Uzman Dr. Dilek Didem Ayyıldız'a, Kaymakam Hasan Yaman'a, İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine, Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.
(SA-SD-Y)

07.01.2013 16:08:35 TSI

Editör: Wan Haber