Manisa Süt Üreticileri Birliği tarafından organize edilen ve Salihli'de gerçekleştirilen eğitim seminerinde, süt işletmeleri, mandıralar ve süt üreticileri, Yunanistan'dan gelen uzman ekipler tarafından bakteriler ve aflotoksinler konusunda bilgilendirildiler.
Lidya Sardes Hotel'de gerçekleştirilen ve Christos Tsakiris, Spilo Pantazi, Stavros Petalas, Marcous Hollıngshead, Achilleas Papageorgıov'un konuşmacı olarak katıldığı eğitim seminerine, Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca ve Yönetim Kurulu üyeleri, İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, süt işletmeleri ile mandıraların temsilcileri ve süt üreticileri katıldılar.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca, "Süt sektöründeki değişimi hep beraber yaşamaktayız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın uyguladığı soğuksıcak süt desteklemesi, sütün soğutulmasında örgütlenmeyi daha öne getirmektedir. Bunun yanı sıra Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği'nin hazırladığı anlık süt kart projesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımı ile tanıtılmıştır. Tüm Türkiye'de kısa zaman da birlikler ve toplayıcılarla birlikte anlık süt kayıt sistemi başlayacaktır. Bu programın yazımı 2012 yılı sonunda tamamlanmıştır. Bunun yanında toplayıcı eğitimi Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile 2013 yılı içersinde hayata geçecektir. Manisa Süt Üreticileri Birliği olarak elimizdeki mevcut süt tankları ile süt pazarlama faaliyetine devam etmekteyiz. 2012 yılının ilk aylarında soğuk süt Tebliği'nin açıklanması ile süt toplama işlemini bitiren birliğimiz şu anda sadece sütün pazarlanması aşamasında çalışmalar yaparak, soğuk süt zincirinin temini konusunda elinden geleni yapmaktadır. Gelinen bu noktada, var olan en büyük sıkıntımız üreticimizin girdi maliyetlerinin fazlalığından dolayı hayvanına bakamaması ve elindeki hayvanını kasaba satarak kesilmesine neden olmasıdır. Dişi hayvan kesiminin yasaklanıyor olması damızlıklarımızı korumak açısından olumlu olsa da saman ve yemde ki fiyatlar ayarlanmadığı sürece üretici hayvancılıktan kaçmaya devam edecektir. Bu kötü duruma rağmen, var olan işletmelerimizin büyümesi, daha modern çiftliklerin kurulması güzel gelişmeler olup, süt oranlarına bakıldığında hayvan başı üretimin arttığı, buna rağmen hayvan sayısının azaldığı görülmektedir. Büyüyen ülkemiz nüfusunu doyuracak şekilde, bizlerde hayvancılığımız büyüyerek 2023'te 23 bin ton sütü hedeflemeliyiz" dedi.
Yunanistan'dan gelen konuklar Christos Tsakiris, Spilo Pantazi, Stavros Petalas, Marcous Hollıngshead ve Achilleas Papageorgıov, sinevizyon sunumu ile bakteriler ve aflotoksinler konusunda katılımcıları bilgilendirdiler.
(ES-ERG-Y)

23.01.2013 11:33:11 TSI

Editör: Wan Haber