Manisa'nın Salihli ilçesinde açılışı gerçekleştirilen Sardes Salihli Güvercin Kültürünü Yaşatma Derneği'nin açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Açılış dolayısıyla gökyüzüne salınan binlerce güvercin görülmeye değer görüntüler oluştururken, kafes içerisinde bekleyen güvercinler hünerlerini sergiledi.
Salihli Sınırlı Sorumlu Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi binasında gerçekleştirilen açılış programında, Ege Bölgesi'nin çeşitli illerinden gelen dernekler, beraberlerinde getirdikleri çeşitli ırk ve cinsteki güvercinleri adeta podyumda sergiler gibi, görücüye çıkarttı. Kafesteki güzeller ise hünerlerini sergileyerek yeni sahiplerini aldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Sardes Salihli Güvercin Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Demirbaş, amaçlarının güvercin kültürünü daha ileriye taşımak olduğunu söyledi. Demirbaş, "Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen güvercin severlerin katılımıyla açılışımızı gerçekleştiriyoruz. Derneğimizi, Salihli ve yöresinde evcil güvercin ırkları başta olmak üzere yetiştiricilerimiz tarafından üretilen tüm evcil güvercin ırklarının saptanması, standartlarının oluşturulması ve amaca uygun geliştirilmesi, Osmanlı kültürel miraslarından biri olan güvercin kültürünü sahiplenmek, korumak, geliştirmek, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacı ile kurduk" dedi.
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Caner Gökhan ise, "Salihli'de bu derneği kurarken güvercin yetiştiricilerimizin ihtiyaç duydukları ilaç, vitamin, aşı, künye gibi malzemelerin teminini kolay sağlamak, ülkemiz genelinde düzenlenen festival, gösteri, yarışma, kupa organizasyonu gibi etkinliklere üyelerimizle birlikte topluca katılabilmek adına böyle bir dernek kurduk. Bunun yanı sıra derneğimiz sayesinde yaşadığımız yerin sosyal ve kültürel zenginliklerini de tanıtma imkanı bulacağız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Türkiye'nin dört bir yanından gelen çeşitli ırk ve cinsteki güvercin, görücüye çıktı. Program kapsamında hem yeni kurulan derneğe gelir sağlamak amacıyla Güvercin satışı gerçekleştirildi, hem de güvercinler açık arttırma ile 50 ve 500 tl arasında değişen fiyatlarla yeni sahiplerini buldu. Derneğin açılış törenine Salihli Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Sungur, MHP İlçe Başkanı Erol Sakarya, Madeni Eşya Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Yüsel Hisar, Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Ahmet Ünveren ile ülkenin çeşitli yerlerinden gelen güvercin sevenler katıldı.
(ES-ERG-Y)

08.01.2013 14:00:07 TSI

Editör: Wan Haber