Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rıza Gülmez, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde, et ile et ürünlerindeki sahtekarlığı önlemek amacıyla hazırlanan düzenlemenin 5 Aralık tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını ifade etti.
Gülmez, "Bu tebliğe göre; bir ürün beyaz etten yapılacaksa beyaz etten, kırmızı eten yapılacaksa kırmızı etten yapılacak. İkisi birbirine karıştırılmayacak. Et ürünlerinde taklit ve tağşişin önlenmesi için hazırlanan tebliğ, 1 Mart 2013'te yürürlüğe girecek. Kanatlı eti ve kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmesini yasaklayan tebliğ, kırmızı etler ve kanatlı etleri kendi içinde karıştırılarak ürünler üretilebilmesine izin veriyor. Buna göre, tavuk-hindi eti veya dana-koyun eti karışımından sosis, salam gibi ürünler üretilebilecek" dedi.
Müdür Gülmez, "Daha önceden salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin (kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılması) kullanımına izin verilirken, yeni düzenlemeye göre bu etlerin tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanımına izin verilmeyecek. Bu nedenle 'ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün' olarak adlandırılan ürünlerin yerine, yeni tebliğde 'ısıl işlem görmüş sucuk' tanımı kullanılıyor" diye konuştu.

ETİKETLERE DÜZENLEME
Gülmez ayrıca, "Tebliğe göre, fermente ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek. Fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, köfte, döner, kavurma, pastırma gibi et ürünlerine ilişkin ürün tanımları ve ürünlere ait özellikleri belirleyen tebliğ ile ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar da getirildi. Buna göre, ürün isimleri, aynı renk ve yazı karakterinde olacak ve yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olacak şekilde belirtilecek" dedi.
(ES-ERG-Y)

12.12.2012 11:46:23 TSI

Editör: Wan Haber