Van İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi (SAKOM), sorumlusu Ömer Faruk İlhan, “112 Acil Çağrı ve Komuta Kontrol merkezleri başta olmak üzere teknik altyapıda yer alan araçlarla elde edilmektedir” dedi.

“SAKOM ANKARA, BURSA, SAKARYA, BALIKESİR VE VAN’DA AKTİF”
Elde edilen bilgiler sürecin yönetiminde kullanılırken paralelinde ve anlık olarak ilgili makamlar ve kurumlar ile paylaşılmakta olduğunu ifade eden İlhan, SAKOM’da görevli personel vardiya sistemine göre 7 gün 24 hizmet verdiğini ifade ederek, “Sağlık afet koordinasyon merkezi Türkiye’de sadece Ankara, Bursa, Sakarya, Balıkesir ve Van’da aktif olarak çalışmalarını yürütmekte olduğunu SAKOM’da 8 arkadaşımız çalışmaktadır. SAKOM bir çağrı karşılama merkezi değil. SAKOM, acil, afet ve olağandışı durumlarda sağlık problemi oluşması ve oluşma ihtimali bulunması halinde üst yönetiminin yapıldığı bir koordinasyon merkezidir. 112 Acil Çağrı Karşılama Merkezlerinin görev yetkilerini aşan, birden fazla illerimiz ile koordinasyon gerektiren, belirli kriterlere göre kriz yönetimini üstlenerek koordinasyonu yönetecek bir birimdir. Van ve bölge illerde Ağrı, Bitlis, Muş ve Hakkari’de yaşanan her türlü afet ve olağan dışı durumlar kesintisiz olarak takip edilmektedir” dedi.

İlhan, SAKOM meydana gelen olaylarda başta 112 KKM olmak üzere, bakanlık, SAKOM, valilik kriz merkezi, belediyeler, kaymakamlıklar, muhtarlıklar, bütün kamu ve özel Hastaneler, Afet, UMKE, İl Sağlık Müdürlüğü, genel sekreterlik, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, emniyet, jandarma, hava ambulans, il ADM, itfaiye, karayolları ve karla mücadele ekipleri ile bilgi alış verişini ve koordinasyonu sağlamaktadır. Aynı zamanda SAKOM olay yerine giderek koordinasyonu yönetecek bir birimdir. Türkiye’de ve Dünya'da yaşanan her türlü afet ve olağan dışı durumlar kesintisiz olarak takip edilmektedir” şeklinde konuştu.

SAKOM görevlerini tanımlarsak trafik kazaları, ex ve yaralı sayısına bakılmadan meydana gelen kazalar triaj sonrası değerlendirme depremler 4 ve üzeri olan depremlerde meydana gelen bölgeye uygun ekip yönlendirilmesi. Sel, etkilenen sayısına bakılmadan , boğulma vakaları, yıldırım çarpması, mevsim şartlarından dolayı ulaşılamayan vakalar. Çığ düşmesi, kardan dolayı yolların kapanması, araçla ulaşımın sağlanamadığı vakalar. Yangınlar, toplumsal olaylar, salgın ve bulaşıcı hastalıklar. Halk sağlığı erken uyarı biriminin bilgilendirilmesi gibi olağan dışı durumlar sayılabilir. Bakanlık SAKOM’a düzenli periyotlarla veri akışının sağlanması. Bölgeye bağlı il, ilçe, köy, kamu kurumları ile irtibatın sağlaması ve yazışmaların yapılması yer alıyor” şeklinde konuştu.


“2014-2015 yılında TOPLAM 816 VAKAYA MÜDAHALE EDİLDİ”
Van Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi (SAKOM) kuruluşundan bu yana 2014-2015 olmak özere toplam 816 vakaya ve 31 olağan dışı duruma müdahale ediğini belirten Ömer Faruk İlhan, “Mevsim şartlarından dolayı kapanan 236 köy yolunu şantiye, karayolları ve UMKE ekiplerinin iş birliği ile ulaşıma açtırıp vakalara UMKE ve 112 ekiplerinin ulaşımı sağlanmıştır. Güvenlik nedeniyle 112 ekiplerinin yönlendirilemediği vakalara 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) vakanın takibi sağlandı. 112 ekiplerinin yetersiz ve ulaşımın zorlu olduğu 127 vakada UMKE ekipleri görevlendirildi. Ayrıca karayolu ile ulaşımın zorlu ve uzun olduğu vakalarda 112 KKM iş birliği ile 13 vakaya ambulans helikopter yönlendirilmiş olup gerekli durumlarda da askeri helikopterlerin vakalara yönlendirilmesi sağlanmıştır” dedi.

İlhan, SAKOM’un bakanlıktan gelen istem üzerine, bakanlığın belirlediği gün ve saatlerde İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Genel Sekreterlik yetkilileri ile bakanlık yetkilileri arasında bilgi alışverişinin sağlanması amaçlı video telekonferans (VTC) sistemin kurulumu ve açılımı sağlanmakta olduğunu belirtti.

Editör: Wan Haber