Sakız Belediyesi Turizm Geliştirme Komitesi Başkanı Moundros Konstantinos, 16-18 Mart 2013 tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalde, adaya gelecek turistlerin Antik Yunan Çağı ve bir çok etkinliği izleme imkanına sahip olacaklarını bildirdi.
Moundros Konstantinos, yaptığı açıklamada, Paskalya dönemi öncesi gerçekleştirilen festival etkinliklerinde geleneksel adetleri yaşatacaklarına vurgu yaparak, "Bu adetler Roma dönemine, hatta daha eskiye, Yunan Dünyasının Dionisios kutlamalarına kadar gider. Bahsi geçen Antik dönemde insanlar tanrı Dionisos şerefine, kılık değiştirir, dans eder, şarkılar söylerlerdi. Kılık değiştirmiş maskeli insanlar grup halinde eğlenirler, çeşitli oyunlar yaparlardı. Adetler yer yer değişir ancak şarap, şaka ve eğlence her adetin temel şartı olurdu" dedi.
Festival etkinliklerinin pazar ve pazartesi gerçekleştirileceğini de sözlerine ekleyen Konstantinos, "Sakız Adası'nın Timiana köyünde festival döneminde, bu yıl 17 Mart 2013 tarihinde, Mostra geleneği yaşatılacak. Bu geleneğin kökleri Ortaçağ'a uzanıyor. Bu kutlamalar cuma akşamından başlar ve köyün gençleri eski elbiseler giyerler, yüzlerini maskelerle gizlerler ve yaptıkları komik hareketlerle etrafa keyif saçarlar, insanları güldürürler, neşelendirirler. Pazar günü ise, köyün merkez meydanında saat 11.00'de Talimi isimli bir dans gösterisi yaparlar. Talimi dansı, Sakız halkının korsanlara karşı mücadelelerini tasvir eder. Bir sonraki dansın adı Detos'tur. Tumbia ve payavla müzik aletleriyle çalınan müzik eşliğinde dans edilir. Dansçılar omuzlarından birbiriyle bağlanır, bir çember halinde dans ederler. Saat 12.00'de ise, gençler satirik temalarla gösteriler ve müzik eşliğinde eğlencelerle günü kapatırlar" diye konuştu.
(ARÇ-ERG-Y)

20.02.2013 14:19:23 TSI

Editör: Wan Haber