TMMOB Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahattin Sakatoğlu, madencilik sektörü dün olduğu gibi bugün de uluslar için vazgeçilmez konumunu sürdürdüğünü söyledi.
Sakatoğlu, Dünya Madenciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, madencilerin alın terleriyle karanlık maden ocaklarını aydınlattığını, yeraltında madenleri arayıp bulan, işleyen, yeraltı kaynaklarını insanlığın ve ülkemizin hizmetine sunan saygın meslek olduğunu dile getirdi.
Madenciliğin, tarih boyunca uygarlıkların gelişmesinde çok önemli yer tutan sektörlerden biri olduğunu ifade eden Sakatoğlu, "Özellikle, insanlığın gelişim sürecinin son iki yüz yılındaki baş döndürücü ilerlemede yani 18. yüzyılda Avrupa'da gerçekleştirilen sanayi devriminde, kömür ve demirin önemini yadsımak mümkün değildir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda da, bor, endüstriyel hammaddeler, metalik madenler, nadir toprak elementleri, trona, toryum gibi yeraltı kaynakları insanın yaşamını sürdürülebilmesi ve refah düzeyinin yükselmesi bakımından belirleyici olmuş ve gelecekte daha da belirleyici olacaktır. Bu bakımdan, madencilik sektörü dün olduğu gibi bugün de uluslar için vazgeçilmez konumunu sürdürmektedir" dedi.
Bu yeraltı kaynaklarını her türlü tehlike ve zorluk altında doğayla mücadele ederek üreten madencilere, toplumun vefa borcu bulunduğunu söyleyen Sakatoğlu, "Yerin metrelerce altında insanlığa hizmet için gerektiğinde canlarını hiçe sayan maden emekçilerine hak ettikleri değerin verilmesi aynı zamanda bir insanlık görevidir. Her vardiya başında "selametle" diye uğurlanan, maden ocaklarının girişinde "selametle" ve "uğur ola" yazan, çıkışta birbirlerine "geçmiş olsun" diyen, başkalarının da onları "geçmiş olsun" diye selamladığı başka bir meslek yoktur" diye konuştu.
(ADN-Y)

05.12.2012 14:05:18 TSI

Editör: Wan Haber