Kış lastiğini zorunlu hale getiren yönetmeliğin bayilerde talep patlamasına neden olduğunu söyleyen Sakarya Sanayici ve İşadamları Derneği (SASİAD) Başkanı Aydın Bahar, "Bayilerde birkaç hafta sonra sıra verilmeye başlandı. Yaşanan lastik sıkıntısının faturası ticaret erbabına kesilmemelidir. Bu yüzden il sınırları içinde biraz esnek davranılmasını talep ediyoruz" dedi.
Kaza riskini en aza indirmek amacıyla, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında uygun kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmesi bayilerin yüzünü güldürdü.
Satış patlaması yaşanan lastikte bayiler yok satarken, taleplerin karşılanamadığı ve stokların tükendiği ifade ediliyor.
SASİAD Başkanı Aydın Bahar, konuyla alakalı olarak yaptığı açıklamada, yayınlanan yönetmeliğin aceleye getirildiğini ifade ederek, piyasada telaşa neden olduğunu kaydetti.
Bu tip çalışmalar öncesinde bilgilendirme ve hazırlık yapılması gerektiğini söyleyen Bahar, "Kış sezonuna girildiğinde böyle bir yönetmelik çıkarılması ticaret erbabını zora soktu" dedi. Bahar , "Ceza-i müeyyideye maruz kalmamak isteyen ticaret erbabı kış lastiği için bayilerde sıra bekliyor. Kış lastiği bayilerde kalmadı. Birkaç hafta sonraya sıra verilmeye başlandı. Şuan lastik piyasasında tam bir karmaşa ve kaos ortamı hakim. Maalesef ticari taşımacılık yapan sanayici, iş adamlarımız ve esnafımız bir karmaşık sistemin içinde kaldılar" dedi.
Sakarya Valiliği ve Emniyet Müdürlüğüne çağrıda bulunan Aydın Bahar, "Yönetmelik gereği tüm ticari araç sahipleri kurallara uymak için kış lastiği taktırmak istiyor. Burada yaşanan lastik sıkıntısının faturası ticaret erbabına kesilmemelidir. Bu yüzden bu sürecin geçiş süreci olarak algılanması, mağduriyetin hafiflemesine neden olacaktır. Valiliğimizin ve Emniyetimizin bu kriterleri göz önünde bulundurarak il sınırları içinde bu geçiş döneminde esnek davranmasını istiyoruz" dedi.
(SC-İÇ)

10.12.2012 17:04:47 TSI

Editör: Wan Haber