Söğütlü İlçesi Maksudiye köyündeki tavuk çiftliğinde 5 binden fazla tavuk telef oldu. Anlık elektrik kesintilerinin sıkça yaşandığı Söğütlü ilçesinde elektriklerin gidip gelmesi sonrası bir tavuk çiftliğinde oksijensiz kalan 5 binden fazla tavuk telef oldu.
Söğütlü İlçe Tarım Müdürvekili Veteriner Hekim Ahmet Erbaş, sabah saatlerinde kendilerine ulaşan bilgi doğrultusunda olayın meydana geldiği tavuk çiftliğine gittiklerini ve bölgeyi karantina altına aldıklarını belirtti. Telef olan 5 binden fazla tavuğun çiftlik bahçesinde açılan çukura gömüldüğünü ve ilaçlanarak çukurun kapatıldığını kaydeden Erbaş, tavuklardan bir numune aldıklarını ve inceleyeceklerini söyledi. Beş binden fazla tavuğun telef olduğu olayla ilgili konuşan Erbaş, sözlerine şöyle devam etti: "Elektrik kesintilerinde otomatik fan devreye giriyor. Fanlar devreye girmediği zaman kümese yeterli oksijen verilemiyor. Burada böyle bir durum söz konusu. Fan kilitlendiği için kümes havasız kalmış ve 5 binden fazla tavuğun telef olmasına neden olmuştur. Bu yüzden bu tip yerlerde teknik altyapının çok iyi yapılması gerekiyor. Hastalık şüphesiyle ilgili altlığın çıkışına izin vermeyerek ölen tavuklardan numune aldık."
Yapılan araştırmanın ardından 5 binden fazla tavuğun telef olduğu olayın kümeste havalandırmayı sağlayan fanın kilitlenmesi ve kümesin havasız kalması sonrası meydana geldiği öğrenildi.
Tavuk çiftliğinin sahibi Gürsel Çiftçi, zararının 20 bin TL olduğunu belirtti. Kendisinin de veteriner hekim olduğunu belirten Çiftçi, şöyle konuştu: "İnsan en mükemmeli düşünüyor ancak elektronik ve elektrik maalesef hatayı kabul etmiyor. Biz kümesimize bilgisayar ve alarm sistemleri, otomatik fan ve jeneratör sistemleri kurduk ancak bunlardan birinde oluşabilecek hata maalesef böyle durumlara neden oluyor. Yedek sistemlerimiz var ancak sürekli yedeklemenin bir sonu yok maalesef. Olayın içerisinde insan faktörü var ve teknik konuları bazen aşamıyoruz. Elektrik sistemindeki bir arıza alarm sistemi ya da fanların çalışmamasına sebep olduğu için bu durumu yaşadık. Şu an 20 bin TL kaybımız oluştu. Bunun bir hastalıkla ilgili olduğunu düşünmüyorum çünkü hastalıkta bir grafik vardır ufak sayıda ölümler yaşanması hastalık riskini ortaya çıkartır ancak bu kadar çok sayıda ve bir anda yaşanan bu durum hastalık değil."
(SC-RKO-HO-Y)

22.01.2013 17:42:43 TSI

Editör: Wan Haber