AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan, şair Arif Nihat Asya'nın, Türkiye'nin sanat ve fikir hayatında haklı bir yer edindiğine işaret ederek, "Tarihimizin şanlı sayfalarını şiirleştiren şairin mısralarında bayrak ve vatan kavramları, en usta anlatıcısını bulmuştur" dedi.
Alparslan, şair Arif Nihat Asya'nın ölüm yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Geçmişteki büyükleri yad etmenin, onların örnek şahsiyetlerini anlamanın, anlatmanın, onlardan alınan ilhamla yeni nesiller yetiştirmenin, hem vazifeleri hem de hem de kadirşinaslık olduğunu ifade eden Alparslan, "İşte bir büyüğümüzün daha vefat yıldönümünü idrak ediyoruz" dedi.
Türk Edebiyat Tarihi'ne "Bayrak Şairi" olarak adını yazdıran Arif Nihat Asya'nın, 7 Şubat 1904 yılında Çatalca'nın İnceğiz Köyü'nde dünyaya geldiğini, 5 Ocak 1975 tarihinde Ankara'da vefat ettiğini hatırlatan Alparslan, Asya'nın yazı hayatına vefatına kadar devam ettiğini belirtti. Asya'nın, Bayrak şiirini Adana'nın kurtuluş günü olan bir "5 Ocak"ın heyecanı ile yazdığını anlatan Alparslan, Asya'nın birçok dergi ve gazetelerde yazılar yazdığını, çok renkli ve farklı biçimli şiirler yazan Asya'nın, daha çok vatan ve millete dair şiirler kaleme aldığını kaydetti. Alparslan mesajında şöyle dedi:
"Eski aşklar, eski şairler, Hz. Mevlana, Fetih ve Büyük Osmanlı Padişahları, Türk musikisi, Anadolu'nun cefa, çile dolu yılları, mertlik, asalet, şiirlerinin önemli konularıdır. Güzel ve zarif benzetmelerin yanı sıra, keskin zekasının, şakacı mizacının mahsulü olan nükteleri, hicivleri, kelime oyunları üslûbunu tamamlayan önemli unsurlardır. Tarihimizin şanlı sayfalarını şiirleştiren şairin mısralarında bayrak ve vatan kavramları, en usta anlatıcısını bulmuştur. Hepimizin küçük yaşlardan beri özümsediği Bayrak, Naat, Dua şiirleri ve Fetih Marşı onun en iyi bilinen güzel eserleridir. "En büyük acı, acıtmaz olmuş zincirlerin acısıdır; köleliği kabul etmenin, başkaldırmaktan vazgeçmenin acısıdır" sözleriyle bağımsızlığın ehemmiyetine; "Kalemini bir silah gibi değil, bir kaşık gibi tut yoksa aç kalırsın" sözleriyle fikir mücadelesinin gereğine; "Bu kitabın kaç dakikada okunduğunu bırak, kaç senede yazıldığını düşün" sözleriyle yazmanın önemine; "Düşünüyorum, o halde varım!" diyen Descartes'e karşılık "Hayır, yanlış; düşünülüyorum, o halde varım" diyerek kadirşinaslığın güzelliğine; "İnanmak; basamakların çıkamadığı yere kanatlarınla tırmanmaktır" sözleriyle de azim ve inancın getirdiği başarılara dikkat çekerek bizlere örnek olmuştur. Türk edebiyatının sanat ve fikir hayatında haklı bir yer alan, milli bir şair ve aynı zamanda önemli bir siyasetçi olan Arif Nihat Asya'yı, hem Bayrak şiirini yazışının, hem de ölümünün yıldönümünde minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. O ve onun gibi örnek şahsiyetlerin hatıralarını gelecek nesillerimize taşımak için her türlü gayreti göstereceğimize inanıyorum."
(ZÇ-ÖZ-Y)

05.01.2013 11:46:35 TSI

Editör: Wan Haber