Adil Harmancı - Prestij Gazetesi

Duruma dikkat çeken Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, yaşananların Van başta olmak üzere bölge ve ülke genelinde ekonomik sıkıntıların boyutlanmasına yol açtığını belirterek, ekonominin tekrar rayına oturması için güven ortamının oluşması gerektiğini söyledi. Şahin, ekonomi için acil önlemlerin alınması gerektiğine de vurgu yaptı.

Bölgede son zamanlarda tırmanan olaylar, Van özelinde yaşanan iki büyük deprem, ekonomiyi derinden sarstı. Yıllardır depremin etkilerinden kurtulmaya çalışan Van bunu başaramadan, yaşanan olağanüstü durumlar ekonomiyi daha bir çıkmaza soktu. Gelişmelerden kaynaklı kentte üretimin durma noktasına geldiği belirtiliyor.

Kırsal alanda tarım, hayvancılık ve yaylacılık yapılamazken, kent merkezlerinde de yatırımlar, ticaret ve turizm adeta durmuş vaziyette.

Vatandaşın alım gücü her gün biraz daha azalırken, esnaf da büyük sıkıntılar yaşıyor. Çoğu esnaf kapısına kilit vurma aşamasında.

"BİRÇOK İŞYERİ KAPANACAK!"

Konu ile ilgili gazetemize konuşan Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, esnafın büyük kısmının kendi üyeleri olduğu için genel durumlarıyla ilgili bilgi sahibi olduklarını söyledi.
Van'ın son zamanlarda yaşanan olayların yanı sıra deprem ve göç nedeniyle özel bir durumunun da olduğunu belirten Şahin, "Esnaf o kadar borçlanmış ki, sadece bu borçlarını nasıl ödeyecekleriyle uğraşıyorlar. Borçlarını ödeyebilmek için bankalardan kredi çekiyorlar, bu nedenle de iki borç arasında sıkışıp kalıyorlar. Böyle giderse çoğu esnaf kapısına kilit vuracak." diye konuştu.

"BATIDA ÜRET, KENTİNDE TÜKET!"

Van'da inşaat sektörü ve yatırımlar olmadığı gibi, tarım, hayvancılık ve sınır ticaretinin de yapılmadığına dikkat çeken Şahin, vatandaşın bu nedenle batıda iş aramaya çıktığını söyledi.

Vatandaşların ancak batıda kazandıklarıyla geçinebildiğine işaret eden Şahin, "Van'da iş yok, yatırım yok, istihdam alanları yok, bu nedenle vatandaş batıyı mekân tutuyor, orada üretip burada tüketiyor. İnsanlar artık utanarak bir şeyler almaya çalışıyorlar. Çünkü imkânları yok, cepleri boş!" diye belirtti.

"EKONOMİ GÜVEN İSTER"

Ekonomik gelişmenin güven ortamıyla mümkün olacağını, ancak özellikle bölgede şu anda bunun tam tersi bir durum olduğunu anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Bu söylediklerimiz sadece Van'la ilgili de değil, evet Van konumu itibariyle Van ve bölge illeri daha çok etkileniyor, ama Türkiye genelinde ekonomide ve yatırımlarda bir gerileme durumu söz konusu. Van bu anlamda ekonomide sos veren bir il. Ekonomi güven ortamı ister, turizm, ticaret, tarım, hayvancılık, bunların hepsi ancak huzurlu ve güvenli ortamlarda yapılabilen ekonomik çabalardır. Ekonominin düzelmesi ve toplumun refah düzeyinin yükselmesi için mutlaka güven ortamına ihtiyaç vardır. Bunun için de bir barış ortamı sağlanmalıdır. Daha önce denenen 'çözüm süreci' yeniden ele alınmalıdır. Toplum ve ekonomi bu durumu daha fazla kaldıramaz. Ve mutlaka tez zamanda ekonomi için acil önlemler alınmalıdır..."

Editör: Wan Haber