AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, TOKİ'nin müteahhitlik sektörüne zarar vermediğini söyledi.
Milletvekili Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli ile birlikte İnegöl Müteahhitler Derneği'ni ziyaret etti. Müteahhitler Derneği Başkanı Fahrettin Baykan, TOKİ'nin İnegöl'e gelmesini müteahhitler olarak istemediklerini ifade ederek, "TOKİ'nin dar gelirliye konut yapmasından yanayız, ama dar gelirliye 30-40 tane yapıyorsa, ticari maksatla 200-300 daire yapıyor. İnegöl'de birinci etapta 650 tane daire yapılmıştı. Bunların 50-60 tanesi dar gelirliye yapıldı, geri kalanı ise ticari maksatla yapılıp satıldı. Şimdi de bin 200 konut yapılıyor. Bu inşaat sektörünü baltalamaktadır. Türkiye'de inşaat sektörü birinci sırayı almaktadır. Ama İnegöl'de mobilyacılar fazla olduğu için, mobilyacılardan sonra ikinci sırayı almaktayız. İnşaat sektörü deyip geçilmemesi lazım" dedi.
UEDAŞ'la yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren Baykan, "1-2 ay önce UEDAŞ ile ilgili konuyu gündeme getirmiştik. Çevre yolunda yaptığımız binalara elektrik getiremedi. Belediyenin bize verdiği inşaat izninde UEDAŞ elektriği 1 ila 10 yıl arasında getirir ibaresi var. Biz bir yıldan beri elektrik gelmesini bekliyoruz. Sizden bu konuda yardım istiyoruz" dedi.
TOKİ'nin rahmetli Özal zamanında toplumun barınma ihtiyacını karşılamak için kurulduğunu belirten AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise, "Özellikle dar gelirli grupların, yoksulların, hiç evi olmayanların konut edinmesi için kurulmuştur. O dönem de ciddi hamleler oldu. Ama 3-4 yıllık yüksek performanstan sonra koalisyon döneminde TOKİ'nin faaliyetleri durdu. Ama biz AK Parti olarak tek başına iktidara geldiğimizde TOKİ'ye hız verdik. TOKİ şuan 500 binin üzerinde konut üretti. 1,5 milyon konut yapmak gibi bir hedefi de var. Devletimizin sosyal devlet olması sebebiyle çok düşük rakamlarla, 380 lirayla taksit taksit, 18 yıla varan vadelerle, toplumda konut ihtiyacı hisseden ama geliri çok düşük olan ve üzerine kayıtlı gayrimenkulü bulunmayanlara hizmet etmektir. Bu manada çok ciddi hamleleri var. İnegöl'de de birinci etapta 686 konut yapıldı. 170 küsur tanesi dar gelirler için üretilen sosyal konut tipindeydi. 2. etapta da bin 244 konuttan 768 tanesi sosyal konut. Devletimiz insanları, çok düşük bedellerle kira öder gibi konut sahibi yapıyor" diye konuştu.
TOKİ'nin sosyal konutta devletten finansman desteği aldığını ifade eden Şahin, "Diğerlerinden de bir miktar para kazanıyor. Kazanması da gerekiyor. En azından maliyetlerini çıkarması gerekiyor. TOKİ'nin müteahhitlik sektörüne çok zarar verdiğine, şahsen bu işlerin içerisinde de bulunmuş bir arkadaşınız olarak çok katılmıyorum. Çünkü, TOKİ çok farklı bir gruba hizmet veriyor. Çok farklı bir gelir grubuna destek veriyor. O gelir grubuna çok uzun vadede, konut üretmek sizler açıcından çok mümkün değil midir, araştırmak lazım. Eğer mümkünse bu konuda müteahhitlerin önünü açmak için gerekli çalışmaları yaparız. Kentsel dönüşümle ilgili bir araya gelerek, kolektif çalışma yapalım. Böyle bir dönüşüme hazırız derseniz, bir kere biz bu konuda belediye olarak sizin dönüşümünüze destek vermek zorundayız. Ama önce bir güç birliğini, sizin işin içine ne kadar gireceğinizi görmemiz gerekiyor" dedi.
(SB-MŞ)

19.02.2013 13:54:38 TSI

Editör: Wan Haber