Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Burdur Müftlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında 9 camide bulunan abdesthane ve tuvaletler, 'Sağlıklı Tuvaletler Projesi' kapsamında yenilendi.
Burdur Belediye Düğün Salonu'nda düzenlenen törende cami tuvaletleri yenilenen cami imamlarına, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Sağlıklı Tuvalet Levhası dağıtıldı.
Sağlıklı Tuvaletler Projesi kapsamında yenilenecek cami tuvaletlerinin denetim yapılarak belirlendiğini belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç Pehlivan Sütlü, "Burdur'daki cami tuvaletlerin fiziki yapı ve hijyen açısından önceden belirlenen standartlara getirilmesi amacıyla Burdur Müftülüğü ile Halk Sağlığı Müdürlüğü arasında 'Burdur Müftülüğüne Bağlı Camilerde Bulunan Tuvaletlerde Sağlık ve Hijyen Şartlarının İyileştirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü' 10.01.2013 tarihinde imzalanmıştır. Öncelikle tuvaletlerin Türk Standartları Enstitüsü standartlarına uygunluğunun sağlanması, ardından sağlık ve hijyen açısından tatminkar seviyeye ulaştırılması ile sağlanacak kazanımın devamlılığının sağlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda; işyerleri, halka veya müşterilere açık tuvaletler, sınıflandırma, genel ve özel kurallara uygun olarak bir kontrol listesi oluşturuldu. Ayrıca cami tuvaletleri için Tuvalet Temizlik Talimatı, El Yıkama Talimatı oluşturuldu" dedi.
Sağlıklı Tuvalet Belgesi almak isteyen camilerin başvurularını İl Müftülüğüne yaptığını kaydeden Sütlü, "Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce görevlendirilen koordinatör başkanlığında Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden bir, Burdur Müftülüğü'nden bir kişi olmak üzere başkanla birlikte üç kişilik komisyon belirlenen kriterlere göre değerlendirme yapmaktadır. Değerlendirme sonucu 100 üzerinden 80 ve üstü puan alan cami tuvaletleri 'Sağlıklı Tuvalet Belgesi' almaya hak kazanmaktadır. 80 ve üstü puan alamayan camiler, denetimden en az 6 ay sonra tekrar başvurabilmektedir. Ayrıca, İl Müftülüğü ile Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün belirleyeceği zamanlarda komisyon tarafından denetimler yapılarak süreç takip edilmektedir. Proje kapsamında; 9 cami tuvaletinde cami görevlileri ve halkın da desteği ile İl Müftülüğü'nce gerekli fiziki iyileştirmeler yapılmıştır. Ayrıca, camilere sıvı sabun, tuvalet kâğıdı, kağıt havlu da konulmuştur. Cami tuvaletlerindeki temizliği İl Müftülüğü ile İş-Kur arasında yapılan protokol ile Denetimli Serbestlik kapsamındaki personel sağlamaktadır. Proje il, ilçe, belde ve köylerdeki camilerde de sürdürülecektir" diye konuştu
İl genelindeki camilerin abdesthane ve tuvaletlerin yenileceğini dile getiren Burdur Müftüsü Osman Artan ise camilerde abdest alma mekanların ve tuvaletlerin temiz olması gerektiğini belirterek, "Bizim Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ile yaptığımız projenin anlamı budur çünkü bu işin sağlık ve sıhhat yönünden Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün desteği önemlidir. Bizde Toplum yararına Çalışma Projesi kapsamında alınan elemanların içinde ustalar var. Ustalarımızı biz buralarda değerlendiriyoruz.Herhangi bir ücret ödemeden cemaatimizin malzeme desteğini almak suretiyle bu camilerimizin tuvaletlerini yeniledik, yenilemeye devam edeceğiz" dedi.
Konuşmaların ardından İl Müftüsü Osman Artan ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç Sütlü, tadilat gören Katrancı Cami, Kameriye Cami, Eski Yeni Cami, Hıdırilyas Cami, Fatih Cami, Taşdemir Cami, Hilal Cami din görevlilerine Sağlıklı Tuvalet Belgeleri dağıtıldı.
(HG-SK-Y)

19.02.2013 16:28:40 TSI

Editör: Wan Haber