Beslenme ve Diyet Uzmanı Ebru Piroğlu Durgut, "Deliler gibi egzersiz yapmak, sizi sağlıklı bir kiloya ulaştırmaz" dedi.
Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, "Yeme davranışınız ne de kilolarınız hayatınızın diğer kesimlerinden izole edilemez. Bunlar aslında sizsiniz, sizin kim olduğunuzun bölümleridir. Bu nedenle kalıcı değişiklikler yapmak için hayat tarzınızın bütününü gözden geçirerek, değişimi tepeden tırnağa gerçekleştirmek zorundasınız" diye konuştu.
Hayat tarzını değiştirmenin, yeni besinler seçmekten ve hayatınıza fiziksel aktiviteyi sokmaktan daha fazlaca bir şey olduğunu ifade eden Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, "Hemen geri çekilmeyin. Yeniden deneyin. Zira konsantrasyon da, odaklanma da kararlılık ister, zaman ister, sıkı sıkıya uyulan bir söz ister. Kısacası kilo denetimini başarmak mücadele ister. Sabah tartıya çıkıyorsunuz ve karşınızdaki kilo rakamı sizi şoka sokuyor! Pantolonunuzu, eteğinizi giyiyorsunuz, ama fermuarı kapanmıyor. Ceketinizin içine girmeniz ise mümkün değil! İlk reaksiyonunuz tam bir paniktir: "Ne kadar çok kilo almışım" bu panik ve olumsuzluk cümleleri genel olarak iki reaksiyondan biri ile devam eder. Bunlardan biri umutsuzluktur. Kendinizi bir anda böreklerin, sarmaların, keklerin veya tatlıların başında bulursunuz. Diğeri ise yeni bir karar vermedir. Gençlik kilonuza inene kadar diyete girecek ve her gün deliler gibi egzersiz yapacaksınız. Her iki tepki de yanlış, sonuçsuz ve yıpratıcıdır. Hiçbiri sizi koruyabileceğiniz sağlıklı bir kiloya ulaştırmaz. Ulaştırsa da orta ve uzun vadede başarılı olamaz" şeklinde konuştu.
Dyt. Ebru Piroğlu Durgut şu bilgileri verdi: "Kilo vermeye, herhangi bir uzun dönemli başarıya yaklaştığınız gibi yaklaşmak zorundasınız. Akılcı, kolay, uzun süreli, uygulanabilir amaçlar koymalı, bu amaçlara odaklanmalı ve bunlara uyacak yollar bulmalısınız. Bir başka deyişle; bir plan yapmalısınız. Ne planı, nasıl bir plan, neden bir plan? Kilo denetimi planıdır yapacağınız. Yaşam tarzınızı bütünüyle kavrayan, işinize, kesenize, beslenme kültürü ve ağız tadınıza; kısacası size uygun bir plan olmalı bu. İnsanlar kilo verme programlarına başladıklarında genellikle uzun dönemli çalışma ve hayat tarzı değişiklikleri hakkında bu planlamayı yapmazlar. Planlama yokluğu ise sağlığa doğru başladığınız bu yolculuğu erkenden bırakmanıza yol açar."
(RCP-SLH-Y)

04.01.2013 13:14:47 TSI

Editör: Wan Haber