İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İKAYDER) Başkanı Bülent Öz, yeni iş sağlığı ve güvenliği kanununda "Tehlikeli işler" statüsüne giren mesleklerde çalışacak kişilerin kapsamlı sağlık raporu alabilmesi için 50 TL ücret ödemeleri gerektiğine dikkat çekti.
Yeni iş sağlığı ve güvenliği kanununun Ocak ayından itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte çalışma hayatında gözle görünen değişiklikler başladı. İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İKAYDER) Başkanı Bülent Öz, istihdama katılmak isteyen işsizlerin, işe başlamaları halinde, istenen sağlık raporu için bundan sonra para ödeyeceklerini söyledi.
Öz, "Maden ve inşaat gibi tehlikeli alanlarda çalışmak isteyenler, daha önce ücretsiz olan sağlık raporu için en az 50 TL muayene ücreti verecek. Birçok sektörde iş başvurusu esnasında istenen, birinci basamak başta olmak üzere, tüm sağlık kurumlarından ücretsiz olarak alınabilen sağlık raporları artık Ocak ayından itibaren ücretli hale getirildi. 20 Haziran 2012 tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle, işe giriş sağlık raporları sadece yetkilendirilmiş sağlık güvenlik birimlerinden ücreti ödenerek alınabiliyor." diye konuştu.
TEHLİKELİ İŞLER
Öz, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun'unun 15. maddesinde, "İşveren çalışanları işe girişlerinde, iş değişikliğinde, iş kazası-sağlık nedeniyle işten uzaklaştırılmalarından sonra işe dönüşlerinde, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklarda yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu almadan işe başlatılamaz." ,3. fıkrasında ise, "Bu kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları, işyeri sağlıkta güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınır..." ifadesine yer verildiğini belirterek, "Tehlikeli işler" arasında madencilik, inşaat, balıkçılık, dokuma, seramikçilik, alkol imalatı, torna-tesviye, otomotiv gibi yüksek istihdam yaşatan sektörler bulunuyor" dedi.
ZİRAAT BANKASINA YATIRILACAK
İl Sağlık Müdürlükleri'nce yazılan talimata göre, işe giriş sağlık raporları işyeri hekimlerinden, Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen sağlık kurumları ile Sağlık Bakanlığı'na bağlı çalışan sağlığı birimlerinden alınabileceğini kaydeden Bülent Öz, "Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlara müracaat edenlerin Ziraat Bankası'ndaki ilgili hesaba 50 TL yatırması isteniyor. Ancak bu para yatırılıp, dekontu alındıktan sonra ilgili kişinin muayenesi yapılıp, sağlık raporu veriliyor" dedi.
(İHS

30.01.2013 15:05:31 TSI

Editör: Wan Haber