Biga İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yakup Kavaz, iki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkesin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyledi.
Biga İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yakup Kavaz, Verem Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Verem hastalığının Türkiye'de önemli bir halk sağlığı meselesi olduğunu belirten, Dr. Yakup Kavaz, "Tüberkülozk, verem mikrobu ile oluşan, vücudumuzda herhangi bir organını tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Verem, dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı meselesi olmaya devam etmektedir. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta, 1,5 milyon insan veremden ölmektedir. Türkiye'nin 2011 yılı toplam verem hastası sayısı 13 bin 600'dür" dedi.
Verem mikrobunun zamanla verem hastalığına yol açtığını anlatan Dr. Kavaz, "Solunum yoluyla alınan verem mikrobu verem enfeksiyonuna yol açar. Bu bir hastalık durumu değildir. Vücutta verem basilinin sessiz durduğu ve adeta hapsedildiği durumdur. Enfekte olan kişilerin yüzde 5'i 1-2 yıl içinde aktif verem hastası olur, yüzde 5'inde ise verem mikrobu vücutta sessiz olarak bekler. Vücut direncinin düştüğü durumlarda, vücutta beklemekte olan verem mikrobu çoğalarak verem hastalığına sebebiyet verir" diye konuştu.
Verem hastalığında öksürüğün ciddi belirtilerden biri olduğunu ifade eden Kavaz, "2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, kan tükürme, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı veremin belirtileridir. İki üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır" dedi.
Verem hastalığının bugünün ilaçlarıyla tedavi edilebildiğini anlatan Kavaz, " Bugün mevcut ilaçlarla verem hastalarının hemen hemen hepsi başarı ile tedavi edilebilmektedir. Ülkemizde verem ilaçları verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak verilmektedir. Dört veya beş ilaçla 6-9 ay süre ile tedavi verilmektedir. İlaçların düzenli kullanması esastır. İlaçların bir gün bile aksatılmaması gereklidir" diye bilgi verdi.
(ST-GD-MŞ)

09.01.2013 14:11:49 TSI

Editör: Wan Haber