Van'ın Başkale ilçesinde kar nedeniyle yolları ulaşıma kapanan iki köyde rahatsızlanan 4 hasta için Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) seferber oldu. Ekiplerin 6 saat süren çalışması sonucu bazı hastalar hastaneye ulaştırıldı.
Başkale'de yoğun kar yağışı nedeniyle köy yolları ulaşıma kapanınca sağlık personeli ve UMKE ekibi, paletli ambulansla hastalara ulaşmaya çalıştı. İlçeye 60 kilometre uzaklıkta bulunan ve yolu kar nedeniyle ulaşıma kapanan Yurttepe köyündeki KOHA hastaları için sağlık ekiplerinden yardım istendi. Sağlık ekipleri, İlçe Özel İdaresi ekiplerinin de yardımı ile 6 saatlik çalışma sonucu köye ulaştı. Köy halkı, sağlık ekiplerinin köye gelmesini fırsat bilerek şikayetlerini ilettiler. Sağlık ekipleri, her iki köyde de gecenin geç saatlerine kadar sağlık taraması yaptı. Aynı köyde 35 günlük bebeğin rahatsız olduğu bilgisi üzerine bebeğin bulunduğu eve giden sağlık ekipleri ilginç bir durumla karşılaştı. Bebeğin poposuna yanık ve kızarıkların giderilmesi için konulan toprak ekipleri şaşkına çevirdi. Ekipler tarafından bebek hemen yıkanarak, kızarıkları gidermek için müdahalede bulundu. Yanlarında getirilen bez ve kremi aileye teslim eden sağlık ekipleri, toprak bırakılmasıyla bebeğin enfeksiyon kapacağını ve bu tür uygulamaların yanlış olduğunu belirttiler.
Sağlık taraması yapan ekipler, genelde gittikleri her evde sobaya yakın yatan hastaları da uyararak, sobadan uzak kalınmasını önerdi. Aynı saatlerde ilçeye 40 kilometre uzaklıktaki Uğurlu köyünde doğum sonrası kanaması olan kadın ile yeni doğan bebeğine de ilk müdahale sağlık ekipleri tarafından yapıldı. Her iki köyde de sağlık ekipleri tarafından çelik paletli ambulansla alınan hastalar, Albayrak köyünde bekleyen diğer ambulanslara teslim edilerek Başkale Devlet Hastanesi'ne nakilleri yapıldı.
(ŞAK-MSA-CC-Y)

04.02.2013 14:25:43 TSI

Editör: Wan Haber