Van Ticaret ve Sanayi Odası Tuşba Salonu’nda gerçekleştirilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından açılış konuşmasını yapan Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al, Türkiye’nin en önemli çevre sorununun katı atık ve su kirliliği problemleri olduğunu belirtti. Bu sorunların aynısının Van’da da mevcut olduğunu anlatan Al, “Bu sorunlardan kurtulmanın yolu bilinçli bir çevreci olmaktan geçer. İlimizde, bu çevre sorunlarının çözüme kavuşturulması için tüm belediye başkanlarımızın atık su arıtma tesislerini faaliyete geçirmeleri ve ilimize yakışır modern katı atık sahasının faaliyete geçmesi ile çözüme kavuşturulacaktır. Bugünkü eğitimimizin konusu da çok önemli olan ve ülkemizde 16 ilde bulunan modern tıbbi atık bertaraf tesisi ile bu tıbbi atıkların bilinçli kişiler tarafından alınması ve bertaraf edilmesi aşamalarına yöneliktir. Tıbbi atıkların ünite içinde toplanması, taşınması, geçici atık deposuna taşınması ile geçici atık deposu veya konteynırların işletilmesinden sorumlu ünite personeli ili bu atıkların geçici atık depolarından alınarak bertaraf sahasına taşınmasından sorumlu belediye personeli, bu işlerin hizmet alımı yoluyla yapılması durumunda ise, özel temizlik ve taşıma firmalarının ve personellerinin, tıbbi atıkların toplanması, taşınması, geçici depolanması ve bertaraf edilmesi aşamalarında uyulacak kurlar ve dikkat edilmesi gereken hususlar ile bu atıkların oluşturduğu sağlık riskleri ve neden olabilecekleri yaralanma ve hastalıklar, bir kaza veya yaralanma anında alınacak tedbirleri içeren bir eğitim programına periyodik olarak tabi tutulması ve bu eğitimin alındığının belgelenmesi bir zorunluluktur. Şimdi gerçekleştirilecek olan eğitimin verimli geçmesini temenni eder hepinizi yapacağımız sınavda başarılar dilerim” dedi.


Yapılan konuşmaların ardından Çevre Denetim Şube Müdür Vekili Nimetullah Taş ile Çevre Mühendisi Deniz Bahadır tarafından atık yönetimi ile ilgili genel bilgiler, tıbbi atıklar hakkında genel bilgiler, tıbbi atık yönetimiyle ilgili mevzuat, belediyelerde tıbbi atık yönetimi ve sağlık kuruluşlarında tıbbi atık yönetimi konularında katılımcılara slayt sunum eşliğinde bilgiler sundular.


Toplantı verilen kısa bir aranın ardından sağlık kuruluşlarından gelen katılımcıların sınava tabi tutulmaları ile devam etti. Sınav sonunda başarılı olanlara sertifikalarının posta yoluyla gönderileceği açıklandı.

Editör: Wan Haber