Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlarına yönelik "şiddet olayı" bilgilerinin adli makamlar dışında basın-yayın kuruluşlarıyla paylaşılmamasını kapsayan genelge yayınlamasını değerlendiren SES Van Şube Sekreteri Orhan Aktaş, bakanlığın, sağlık kuruluşlarını şiddet nitelikli bir hizmet alanına çevirdiğini ve genelgenin mevcut iktidarın kendince çıkarmış olduğu bir genelge olduğunu ifade etti. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şube Sekreteri Orhan Aktaş, Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlarına yönelik yayınladığı "şiddet olayı" bilgilerinin adli makamlar dışında basın-yayın kuruluşlarıyla paylaşılmamasını kapsayan genelge yayınlamasını eleştirdi. Neredeyse her gün sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarıyla karşı karşıya kalındığının dile getiren Aktaş, daha önce hasta yakınları ve kamu görevlileri tarafından şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının durumunun unutulmadığı ifade etti. 

'Sağlık Bakanlığı bu genelge ile büyük yanılgı içine düştü'

Hafızalardan silinmeyen şiddet olaylarına her gün bir yenisinin eklendiğine dikkat çeken Aktaş, Sağlık Bakanlığı'nın bu genelgeyi yayınlayarak büyük bir yanılgı içine düştüğünü dile getirdi. Aktaş, "Gaziantep'te Doktor Ersin Arslan'ın hasta yakınları tarafından katledilmesi ve sonrasında Alo 184 Şikayet Hattı'na gelen bir şikayet sonucu hakkında soruşturma başlatılan genç asistan Doktor Melike Erdem'in intihar girişiminde bulunması ve hayatını kaybetmesi olayları hiç unutmayacağız" dedi. 

'Halkın nitelikli bir sağlık hizmeti görmesi engelleniyor'

Başhekimlerin, sağlık müdürlerinin ve istedikleri gibi rapor vermedikleri için polislerin şiddet uygulamaları ile sağlık çalışanlarının karşı karşıya kaldığını vurgulayan Aktaş, "Bu şiddet olayları gittikçe artmaktadır. Bu şiddet olaylarına ilişkin adli merciler tarafından herhangi bir işlem yapılmamaktadır. Sadece ölüm vakalarında işlem yapılmaktadır. Bu yönüyle bakanlığın böyle bir genelge yayınlaması çok sıkıntılı bir durumdur. Şiddet gizleneceğine, şiddetin olmaması için önlem alınması gerekmektedir. Genel sağlıktaki dönüşümle birlikte halktan genel sağlık primlerinden tutun da katkı katılım payları ve ilave ücretler alınmasına rağmen halkın nitelikli bir sağlık hizmeti görülmesi engelleniyor" diye belirtti. 

Nitelikli sağlık hizmetine ulaşamamanın getirmiş olduğu halktaki öfke sonucu şiddet olaylarının olduğunu belirten Aktaş, "Bu yönlü şiddet olaylarının sonuçlanmasına yönelik bir yargı mekanizması henüz mevcut değil. Bu sebeplerin iyi okunması gerekmektedir. Bu genel sebeplerin sağlıktaki ticaretleşme, sağlığın tamamıyla kar endeksli bir hizmet alanına çevirmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Yani şiddet nitelikli bir hizmet alanına çevirmiş bulunmaktadır. Şiddet sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte sağlık çalışanlarının hedef gösterilmesi sonucu oluşmaktadır. Bu tamamıyla mevcut iktidarın sağlıktaki dönüşüm projelerinden kaynaklanmaktadır. Bu iktidarın kendince çıkarmış olduğu bir genelgedir ve bunun böyle okunması gerekmektedir " şeklinde konuştu. DİHA

Editör: Wan Haber