Sağlık Bakanlığı, Topuk Kanı Örneği Kağıdı'nda yer alan bebeğin anne ya da babasından hangisinin üzerine kayıt edileceğini belirlemek için sorular ile din hanesinin Bakanlığa değil, Nüfus Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce kullanılacak bilgiler olduğunu, bu alanların doldurulmasının zorunlu olmadığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın Meclis'te düzenlediği basın toplantısında "yenidoğan bebeklerin tarama testinde kullanılan yeni formlarına bebeğin dini, evlilik içi veya evlilik dışı hanelerinin eklendiği" iddiaları üzerine bir açıklama yapılması gereğinin duyulduğu kaydedildi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de doğum istatistikleriyle ilgili verilerin daha hızlı, daha doğru ve tüm kamu kurumlarının kullanabileceği şekilde eksiksiz tutulmasına büyük önem verildiğine dikkat çekilerek doğum kayıtlarının bebeğin doğduğu andan itibaren yapılması ve bundan sonraki işlemlerin bu kayıt üzerinden yürütülmesi pek çok kurum ve kuruluşun yürüttüğü işlemlerde önemli kolaylıklar sağladığı belirtildi.
Söz konusu Ulusal Yenidoğan Tarama Programı Yazılımı ve Topuk Kanı Örneği Kağıdı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı ve Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile birlikte nüfus kayıt işleminde kullanılabilecek şekilde yeniden düzenlendiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:
"Topuk Kanı Örneği Kağıdında; ailenin adres ve iletişim bilgileri, kan numunesi alımına dair bilgiler, anne-baba, bebek kimlik bilgileri ile doğuma dair (bebeğin doğum yeri, tarihi ve saati, cinsiyeti, doğumun gerçekleşme şekli, doğum ağırlığı ve gebelik haftası) bilgiler yer almaktadır. Formun bu kısmında yer alan bebeğin anne ya da babasından hangisinin üzerine kayıt edileceğini belirlemek için sorulan soru ile din hanesi Bakanlığımızca değil, Nüfus Hizmetleri Genel Müdürlüğünce kullanılacak olan bilgilerdir. Bu alanların doldurulması zorunlu değildir. Bu bilgiler daha sonraki aşamada bebeğin nüfus cüzdanının hazırlanıp ailenin adresine direkt gönderilmek için istenmektedir. Aile istediği takdirde bu formu doldurmayıp nüfus idaresinden bebeğin kimliğini kendisi çıkarabilecektir. Sayın Atıcı'nın Nüfus Hizmetleri Kanununa uygun olarak hazırlanan, doldurulması zorunlu olmayan, bebeğin anne veya babasının üzerine kaydedilmesi için düzenlenen bir form üzerinden AK Parti hükümetini 'bebekleri fişlemekle' suçlaması iyi niyet ile bağdaşmamaktadır."
(BC-ÖZ-Y)

08.02.2013 14:18:30 TSI

Editör: Wan Haber